Europarlamentar roman: plata pe ferma, va pune fermierii in dificultate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una dintre cele mai importante subiecte despre noua Politica Agricola Comuna (PAC) este modul in care vor fi platite subventiile pentru agricultori, incepand din 2020. O serie de voci sustin ca plata pe ferma ne va pune si mai mult in dificultate, mai ales daca aceasta va insemna obligatii si cererii pe care doar fermele agricole mari le pot respecta.

Despre toate aceste lucruri StiriAgricole.ro a discutat cu Laurentiu Rebega, europarlamentar roman in cadrul Comisiei pentru Agricultura si dezvoltare rurala, din Parlamentul European.

„Eu personal nu cred ca eliminarea unei plati pe suprafata si inlocuirea cu o subventie pe ferma, poate fi solutia pentru reducerea decalajului intre nivelul de plati dintre noile state membre si vechile state membre. Mai mult, cred acest lucru, deoarece nu pare a exista momentan o deschidere din parte vesticilor, care sa isi doreasca o reducere in favoarea esticilor, tinand cont ca bugetul total, in nici un caz nu va creste. Insa, daca o subventie platita pe ferma, ar tine cont pozitiv de conditiile economice generale ale tarilor din est, aceasta ar putea fi o solutie. Dar, sa nu uitam ca, in stabilirea platilor directe, unul dintre argumentele folosite de tari precum Franta si Italia, in cadrul reunirilor grupurilor de experti ale Consiliului, a fost faptul ca mana de lucru in Romania este mai ieftina decat in tarile din vest. Consider acest argument absolut injust. Intr-adevar mana de lucru este mai ieftina, dar motorina costa la fel, si pretul semintelor este foarte asemanator pretului din vest. Iar, intorcandu-ne la solidaritate, modernizarea agriculturii in est ar trebui favorizata pentru a atinge nivelul de performanta din vest”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, europarlamentarul Laurentiu Rebega.

„Oare a existat vreodata un interes real in a reduce decalajul intre noile state membre si vechile state membre? Multe din lucrurile pe care le observ acum ma fac sa ma indoiesc. Suntem o piata buna de desfacere pentru vestici, din pacate. O plata directa pe ferma ne va pune si mai mult in dificultate, mai ales daca aceasta va insemna obligatii si cererii pe care doar fermele agricole mari le pot respecta, atunci, nu, nu cred ca ar fi indicata in acest moment”, a mai spus europarlamentarul.

Intrebat cum ar trebui sa ia atitudine fermierii romani in acest subiecte, Laurentiu Rebega afirma ca agricultorii si oficialii trebuie sa mearga intr-o singura directie: organizarea agriculturii romanesti, avand in vedere ca cel mai usor mod de a invada o piata este de a o avea in fata fragmentata, si fara reprezentanti pe filiera.

„Probabil voi fi considerat o persoana care merge mereu impotriva curentului. Dar cea mai importanta afirmatie in domeniul agriculturii, pe care o fac din 2014, de cand sunt europarlamentar, este urmatoarea: plata directa, asa cum o primim, ne discrimineaza. Nu au fost luati in considerare toti factorii in calculul acesteia. Daca vorbim de plata pe ferma, nu sunt neaparat impotriva, dar depinde cum este calculata. Nu as vrea sa fie o plata pe suprafata mascata. Ne va avantaja? Poate pentru fermele mari, dar sigur nu pentru cele mici. Si atunci spun: nu, multumesc! Mai bine le eliminam si mergem pe o plata bazata pe performanta, calculata pentru fiecare tara in parte. Multi ma vor contrazice si vor spune ca ar fi prea complicat un asemenea calcul. Dar trebuie sa fim realisti: 28 sau 27 de agriculturi nu pot avea aceeasi plata medie, fie pe suprafata, fie pe ferma, fara a aparea discriminari. Iar o reforma a PAC care sa elimine plata pe suprafata inlocuind-o cu una pe ferma – decisa, ca intotdeauna, de cateva tari pe care le stim cu totii – mi se pare la fel de injusta. Fara alte comentarii, dar doar daca privesc in urma, raportorii in Parlamentul European pentru stabilirea PAC 2014-2020 au fost un francez, un italian si un portughez: niciunul din noile state membre”, a mai spus europarlamentarul.

„Din partea fermierilor, din parte oficialilor romani activi in Romania sau la Bruxelles, pregatirea trebuie sa fie una singura: organizarea in asociatii de producatori si organizatii profesionale. Asta este pentru mine solutia agriculturii in Romania, in comertul agroalimentar, in apararea intereselor la Bruxelles. Indiferent de cum va fi, ramane plata – pe suprafata, pe ferma, pe rezultat obtinut – agricultorii si oficialii trebuie sa mearga intr-o singura directie: organizarea agriculturii romanesti. Cel mai usor mod de a invada o piata este de a o avea in fata fragmentata, si fara reprezentanti pe filiera. Repet, prezenta la Bruxelles a reprezentantilor autoritatilor ministeriale romane in reuniunile restranse, unde de fapt se iau deciziile cele mai importante pentru viitorul agriculturii europene, trebuie sa fie un must”, a mai declarat Laurentiu Rebega pentru StiriAgricole.ro.

Cu un buget de 50 de miliarde de euro pe an, Politica Agricola Comuna este cel mai important capitol al bugetului UE, aproximativ 38% din total, in pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru urmatorii sapte ani (2014-2020) pana la 373,2 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE