EXCLUSIV Europarlamentar: daca diferenta la subventii se mentine, Romania nu va ajunge din urma nici in 15 ani Germania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una dintre cele mai importante subiecte despre noua Politica Agricola Comuna (PAC) este modul in care vor fi platite subventiile pentru agricultori, incepand din 2020. De ani buni, Romania incerca sa diminueaza diferenta de plati directe fata de tarile vestice, insa fara prea mare succes. O modificare a sistemului de plati, dar o mentinere a acestei diferente nu va ajuta prea mult fermierii romani in parcursul lor spre modernizare, ramanand, ca si pana acum, mai mult o piata de desfacere.

Despre toate aceste lucruri StiriAgricole.ro a discutat cu Laurentiu Rebega, europarlamentar roman in cadrul Comisiei pentru Agricultura si dezvoltare rurala, din Parlamentul European.

„In momentul de fata, putem doar sa ne gândim la câteva probabile scenarii cu privire la Brexit, intrucât stim cu totii ca rezultatele negocierilor de acest gen nu pot fi prevazute in detaliu. Indiferent ca va fi vorba despre un hard Brexit sau un soft Brexit, lucrurile se vor schimba major, dar depinde doar de modul nostru, al tuturor, de cum vom decide sa abordam aceasta situatie. Putem sa ne mobilizam si privim consecintele Brexit-ului ca pe un moment propice de a implementa reformele necesare pe care le-am detectat, si de care se vorbeste de ani de zile, insa pâna acum nu se
gasise vointa necesara de le pune in practica, sau putem sa privim pasivi, sa ne pierdem in calcule nesfârsite si sa tergiversam actiunile concrete, lamentându-ne de efectele economice, tendinta pe care din pacate, o imbratiseaza multi dintre liderii europeni”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, europarlamentarul Laurentiu Rebega.

„In privinta agriculturii, cele patru regulamente importante pe care se bazeaza actuala Politica Agricola Comuna nu contin nicio derogare speciala pentru Regatul Unit, care ar obliga UE sa modifice continutul acestora. Astfel, exista o reala posibilitate ca post Brexit aceste regulamente sa ramâna la fel, sau sa fie preluate partial sau total, de catre Regatul Unit. Asta ar insemna ca Marea Britanie ar mentine toate sau o parte din regulamentele PAC. Intr-adevar, Regatul Unit este un contributor net la bugetul UE, insa in acelasi timp, inca din 1984, acestuia i se restituie aproximativ 66% din contributia neta pe care o aduce la buget”, mai spune europarlamentarul.

„Daca facem un simplu calcul, vom constata urmatoarele: pierderea preconizata prin absenta contributiei nete a Marii Britanii a fost estimata de specialisti la 5 miliarde de euro. Totodata, ultimul rabat britanic ajungea la aproximativ 2 miliarde de euro. Asadar, aproape jumatate din pierdere se poate acoperi fara a fi nevoie de un efort economic extraordinar, doar prin o redirectionare a banilor, care, de aceasta data vor aduce un beneficiu tuturor Statelor Membre”, afirma Laurentiu Rebega.

Europarlamentarul roman este de parere ca platile in domeniul agricol ar trebui sa aiba la baza o dinamica a rezultatelor, tocmai pentru a putea atinge obiectivul modernizarii.

„Dupa parerea mea, ar fi ca in domeniul in care tara mea are dificultati enorme, celelalte tari sa fie de acord cu sprijinul financiar sub forma unei plati indreptate specific pentru modernizarea agriculturii, pentru a o ridica la nivelul celorlalte tari dezvoltate. Iar aceste plati, sa fie justificate pe o dinamica a rezultatelor. Mai exact, sa spunem ca un fermier cere o suma pentru modernizare (echipamente, masini agricole,
etc.) printr-un acord de imprumut la o banca, cu o dobânda mica, având agentia de plati ca garant. Dupa evaluarea rezultatului trimestrial, fermierul plateste creditul la banca din plata anuala bazata pe dinamica rezultatului. E complicat! Dar, daca statul intervine in ceea ce priveste acordul bancar, daca Uniunea este pregatita sa acorde acest tip de plati, s-ar putea gasi un model care sa functioneze. Daca ma gândesc la state precum Danemarca, Germania sau Franta, in locul modernizarii, as pune drept criteriu, rezultatul inovarii. Un decalaj va exista mereu, si trebuie sa fim constienti ca, in domeniul zootehniei, România va ajunge abia in 15 ani acolo unde este acum Germania, de exemplu, si asta doar daca se schimba ceva acum. Daca diferenta la plati va ramâne ca acum, de mai bine de 200 de euro, intre România si Germania, nici peste 15 ani nu vom ajunge din urma performantele actuale nemtesti din zootehnie. O dinamica a rezultatelor se poate aplica oricarui aspect al PAC, fie in domeniul platii pentru „inverzire”, fie eficientei utilizarii resurselor sau ale livrarilor de servicii de mediu din zonele rurale”, a mai spus Laurentiu Rebega, pentru StiriAgricole.ro.

Domeniul agriculturii, chiar daca este intr-adevar un domeniu supus multor factori incontrolabili, precum cei climatici, pentru care bineinteles trebuie sa continue sa existe fondurile de criza, este, totusi, un domeniu de natura economica. De aceea, intr-un mod sau altul, o ferma agricola trebuie tratata si ca o firma, este de parere europarlamentarul.

„Orice firma care are succes pe piata, se bazeaza pe o dinamica a rezultatelor. Nu doresc sa creez confuzie, un fermier nu trebuie tratat ca un functionar al unei corporatii care trebuie sa prezinte la sfârsitul lunii fisa cu rezultatele obtinute, dar ceea ce doresc sa subliniez este ca o plata bazata pe rezultate poate fi un factor stimulator. Si fermierul, ca oricare actor economic, trebuie sa obtina un sprijin pe baza unui rezultat concret. Totusi, pentru moment cred ca este greu de prevazut care ar fi scenariul unei PAC bazate pe plati acordate pe baza atingerii unor rezultate sub toate aspectele acesteia”, mai spune Laurentiu Rebega.

StiriAgricole.ro va publica in perioada urmatoare mai multe articole dedicate viitorului Politicii Agricole Comune.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE