Achim Irimescu: Plata pe ferma nu ar avantaja fermierul roman

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plata pe ferma, un model care se practica in numeroase state europene, nu ar avantaja producatorii romani, in contextul in care fermierii de la noi isi modifica frecvent tipul exploatatiei, este de parere ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Statele vechi ale UE au un alt sistem. De exemplu, ei au plata pe ferma, iar in conditiile in care un fermier are si productie vegetala si animale, pentru el e mult mai simplu. In Romania, in momentul in care am dat plata pe suprafata, am dezavantajat producatorii din sectorul zootehnic. De aceea am introdus Sprijinul Cuplat si Ajutorul National de Tranzitie pentru a veni in sprijinul sectorului zootehnic si a-l incuraja sa se dezvolte. Pentru noi, plata pe ferma, nu ne-ar fi avantajat in conditiile in care fermierii romani sunt intr-o continua schimbare. De exemplu, fermierul Popescu, daca a luat pe an de referinta 100.000 de euro, ii dau in continuare acea suma si cu asta am incheiat. Dar ce facem daca fermierul Popescu, intre timp, a facut si vaci de carne, a facut si vaci de lapte, si-a cumparat si o vie, el ar fi fost dezavantajat”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Viata Satului”.

Seful MADR a mai spus ca inca un motiv pentru care plata subventiilor s-a realizat cu dificultate a fost si faptul ca Romania a optat pentru toate schemele de sprijin propuse de Comisia Europeana.

„Ministerul a incercat sa ajute cat mai mult fermierii, sa fie cat mai multe categorii de fermieri beneficiari. Dar aici a fost o eroare pentru ca ne-am complicat enorm existenta. Trebuie explicat un pic, nu vreau sa justific decizia MADR, daca as fi fost ministru la vremea aceea, as fi incercat sa simplific un pic lucrurile. Din 28 de state membre, 27 a inregistrat intarzieri desi alte tari au sisteme mult mai simple. De asemenea, o alta problema a fost si softul informatic, care nici acum nu functioneaza perfect”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

Agentia de Plati a precizat in cadrul unui comunicat, facut public la 31 august 2016, ca pentru Campania 2015 a fost platita suma de 1,936 miliarde de euro pentru un numar de 929.420 beneficiari (98,44 % din numarul total de beneficiari). Pentru Campania 2015 fondurile totale alocate agriculturii sunt de 2,1 miliarde de euro. Totodata, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat recent ca, in perioada 16 octombrie – 1 decembrie 2016, va efectua plata in avans aferenta Campaniei 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE