Avans mai mare din subventii, anunta ministrul Agriculturii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii a solicitat finalizarea tuturor controalelor pe teren pana la 1 octombrie, in vederea stabilirii gradului de afectare a culturilor in urma conditiilor meteo atipice. In acest context, seful MADR a precizat ca va notifica CE astfel incat avansul din subventii sa fie de 70%.

„Am discutat cu reprezentantii fermierilor timiseni sa intre dispozitivul juridic necesar, instituit legal de prefect, pentru a participa in comisii stabilite conform actelor normative, la determinarea productiilor in camp, la fiecare fermier, raspunzand cererii inaintate de ei, pentru a cunoaste exact care este gradul de afectare si apoi sa prelucram informatiile pentru a veni cu ajutorul cuvenit pentru fermierii din Vest. Suntem in proces de evaluare (…). Sa se faca dovada fortei majore si sa fie eligibili la culturile unde este sprijinul cuplat pentru a putea beneficia integral de el (…). Pana la 1 octombrie sa se termine controalele toate pe teren”, a declarat Daea, potrivit Agerpres.

Seful MADR a precizat ca a luat masura de a informa Comisia Europeana despre situatia deosebita din Romania si, in mod deosebit, din partea de Vest, transmitand ca este necesara o decizie a CE, astfel incat avansul pentru subventii din toamna sa fie mai mare — 70%, iar acestea sa fie distribuite fermierilor din 16 octombrie.

„Guvernul Tudose, prin schita noastra de buget care se discuta in aceste zile, a alocat integral pentru agricultura suma pentru avansul care va incepe din 16 octombrie, de 1 miliard de euro”, a subliniat ministrul Agriculturii, conform sursei citate.

De asemenea, Petre Daea a reamintit ca anul acesta s-au inregistrat productii record (10 milioane de tone la grau si triticale — n.r.), precizand ca Romania are capacitatea de a depozita aceste cantitati.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE