Ministrul Agriculturii anunta cand incepe plata subventiilor in valoare de 2,7 miliarde euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Primele subventii din Campania 2017 vor fi platite incepand cu 16 octombrie, a anuntat ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent la targul de toamna „Sarbatoarea Turcanei” din satul Costesti, judetul Hunedoara, potrivit Agerpres.

„Avem data de 16 octombrie, toti fermierii o asteapta pentru ca va fi prima zi cand vor incepe sa apara subventiile pentru anul agricol 2017-2018 (…). In aceasta iarna incepem sa dam subventiile si pentru zootehnie. Este un efort formidabil pentru tara, pentru ca acest efort se comensureaza intr-o suma de 2,7 miliarde euro pe care trebuie sa-i dea intai tara si apoi sa-i ia de la Uniunea Europeana. Toti acesti bani, pentru subventiile din aceasta toamna, pentru continuarea subventiilor regulare sunt in bugetul Ministerului Agriculturii, prin decizia Guvernului”, a declarat ministrul Agriculturii.

Potrivit unui act normativ, se aproba plafoanele aferente platilor pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, care se acorda pentru anul de cerere 2017, astfel: a) 24.081,014 mii euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte; b) 101.200,897 mii euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne; c) 50.783,642 mii euro pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine.

Cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii prevazute la art.4 se calculeaza astfel: a) prin raportarea sumei prevazute la art. 3 lit. a) la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile; b) prin raportarea sumei prevazute la art. 3 lit. b) la efectivele de bovine eligibile; c) prin raportarea sumei prevazute la art. 3 lit. c) la efectivele de femele ovine/caprine eligibile.

Se aproba plafonul de 48.500 mii euro, aferent platii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine, care se acorda pentru anul 2017.

Cuantumul pentru schema de sprijin cuplat prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.

Incepand cu data de 16.10.2017 Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura poate acorda plati in avans in cadrul schemelor de plati directe prevazute la art. 1 si 5, intr-un procent conform reglementarilor comunitare in vigoare la data efectuarii platilor in avans.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE