Petre Daea: avans din subventii si pentru crescatorii de animale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat ca si fermierii care lucreaza in zootehnie vor beneficia de un avans din subventii pentru Campania 2017. Anuntul a fost facut de seful MADR la Festivalul Oierilor de la Tohanul Nou, in judetul Brasov.

„Subventiile vor fi acordate la timp, inclusiv pentru crescatorii de animale. Vom incepe plata subventiilor la 16 octombrie. Ca o noutate, si cei care lucreaza in zootehnie vor primi un avans pentru anul 2017-2018”, a declarat Petre Daea, potrivit Agerpres.

Ministrul Agriculturii a vizitat standurile crescatorilor de ovine din mai multe zone ale judetului, care au prezentat diferite rase de oi, dar si cainii care le pazesc si magarii care ii ajuta pe crescatori in activitatea de la stana.

Crescatorii de animale i-au spus ministrului despre lipsa cronica a fortei de munca in domeniu, despre ajutorul social acordat degeaba unui numar prea mare de oameni care ar trebui sa munceasca, despre situatia pasunilor si greutatea cu care isi valorifica produsele, iar o parte dintre ele, cum sunt pieile sau lana, sunt pur si simplu aruncate.

„Ceea ce spuneti dumneavoastra aici este bine, dar cand vine cumparatorul la mine ma ia la misto. Nu este corect”, i-a spus ministrului un crescator de ovine. “Din nefericire sunt si asemenea cazuri si nu sunt putine”, i-a raspuns ministrul.

„Sunt cautator de solutii. I-am ascultat pe toti cei cu care m-am intalnit. Majoritatea dintre ei mi-au ridicat o serie de probleme pe care le stiam in parte, dar trebuie rezolvate.Una dintre probleme este forta de munca, care devine cronica in domeniu si sunt de acord cu dansii fata de masurile pe care trebuie sa le luam si vom cauta solutii in Guvern, cu colega de la munca, Olguta Vasilescu, sa promovam acte normative care sa vina in sprijinul crescatorilor de ovine si nu numai, cum spunea cineva aici, sa eradicam lenea si sa punem oamenii la munca, evident cei care au si posibilitatea fizica sa o faca. Masuri trebuie luate in domeniu. Ma bucur ca am putut vedea azi ce inseamna diferenta de preocupare, prin asta intelegand masurile luate si in ceea ce priveste ameliorarea raselor si controlul, pentru ca si aici este o disputa permanenta, si este bine ca se intampla asa si cum inteleg crescatorii sa-si amelioreze rasele”, a declarat ministrul, dupa vizitarea standurilor cu animale.

In ce priveste plafoanele aferente platilor pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic pentru anul de plata 2017, acestea au fost stabilite astfel:

– 24.081,014 mii euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte;
– 101.200,897 mii euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne;
– 50.783,642 mii euro pentru schema decuplata de productie, speciile ovine/caprine.

Cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic prezentate mai sus se calculeaza prin raportarea sumelor prevazute la cantitatile de lapte livrate si/sau vsndute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau femele ovine/caprine eligibile.

Pentru plata directa pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine s-a aprobat plafonul de 48.500 mii euro, iar cuantumul se calculeaza prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE