Fermierii din Romania vor primi avans mai mare din subventii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana (CE) a inclus alte cinci state, printre care si Romania, pe lista celor care pot creste suma platita in avans fermierilor afectati de conditiile climatice dificile din prima jumatate a acestui an, se arata intr-un comunicat al forului comunitar.

In urma acestei decizii, fermieri din 15 state membre sunt acum eligibili pentru a primi in avans plati mai mari.

Aceasta masura a fost luata in prima parte a lunii septembrie pentru zece state: Belgia, Cehia, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia si Finlanda.

Acestora li se adauga acum alte cinci tari: Romania, Croatia, Irlanda, Grecia si Marea Britanie, state care au cerut mai tarziu acest sprijin si care au reactionat dupa ce procedurile pentru primele zece tari erau deja demarate. Astfel, pentru a evita ingreunarea intregului proces, Comisia a decis sa abordeze separat cererile celor doua grupuri de state.

Diferitele conditii climatice dificile, de la seceta la ploi puternice, pe care au trebuit sa le infrunte anul acesta, i-au pus pe fermieri in fata unor dificultati financiare. Permiterea cresterii nivelului platilor efectuate in avans de autoritatile nationale catre fermieri, conform politicii agricole comune, are ca scop ameliorarea problemelor care tin de fluxul de numerar, potrivit Agerpres.

Acordul acopera platile directe catre fermieri si anumite plati pentru dezvoltarea rurala, care sunt de regula efectuate de statele membre in perioada 1 decembrie — 30 iunie.

Pana acum, statele membre puteau alege sa efectueze in avans, incepand cu 16 octombrie, in fiecare an, pana la 50% din totalul platilor directe, respectiv 75% din cele destinate dezvoltarii rurale. Decizia Comisiei le permite statelor afectate de conditii climatice dificile sa creasca nivelul acestor plati pana la 70% si, respectiv, 85%.

De acum statele eligibile au posibilitatea sa decida singure daca vor profita sau nu de aceasta facilitate legata de normele pentru acordarea in avans a platilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE