Comisia Europeana a aprobat platile in avans pentru fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana va permite statelor membre sa plateasca fermierilor un avans mai mare din platile directe, in contextul in care mai multi agricultori au fost afectati anul acesta de vremea extrema, se arata intr-un comunicat al CE.

Aceasta decizie a fost luata dupa ce in mai multe state membre vremea rece de la inceputul anului, alaturi de o vara secetoasa, au produs o serie de pagube importante fermierilor europeni.

Plata avansului se refera la platile directe pe care statele membre le fac in fiecare an incepand cu 1 decembrie si pana la 30 iunie. Guvernele tarilor europene pot plati in fiecare an avansuri de maximum 50% din platile directe si 75% din fondurile dedicate dezvoltarii rurale, incepand cu data de 16 octombrie.

Actuala decizie a Comisiei Europene va permite acum statelor membre afectate de conditiile nefavorabile sa plateasca un avans de pana la 70% pentru platile directe si pana la 85% pentru dezvoltarea rurala.

De aceste modificari vor beneficia zece state membre (Belgia, Cehia, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia si Finlanda), cele mai afectate de conditiile meteo nefavorabile, precizeaza comunicatul CE. Aceste zece tari au solicitat Comisiei Europene flexibilizarea platilor directe, iar dupa verificarea conditiilor, Comisia si-a dat acordul.

Lista tarilor eligibile poate fi insa actualizata cu inca 2-3 state membre, in functie de rezultatul evaluarilor care sunt inca in curs, mai precizeaza Comisia Europeana.

Posibilitatea acordarii unui avans din platile directe este o decizie pe care statul membru o poate lua, mai precizeaza sursa citata.

Romania are posibilitatea sa plateasca un avans de 50% din platile directe, insa ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat ca a transmis CE informatii privind recoltele afectate, mai ales in partea de Vest a tarii, pentru a putea majora avansul acordat fermierilor pana la 70%.

Cu toate acestea, seful MADR a anuntat „un record” al productiilor agricole in Romania.

Anul trecut, APIA a platit fermierilor romani un avans de aproape 900 de milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE