Comisarul Phil Hogan anunta noi detalii despre viitoare Politica Agricola Comuna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, a anuntat recent ca viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) va fi „mai ambitioasa” in ceea ce priveste mediul, prin stimularea fermierilor de a lucra ecologic, utilizand preponderent tehnicile agricole de precizie, informeaza EurActiv.com.

Hogan a prezentat in cadrul unui eveniment o parte din obiectivele pe care noua PAC le va avea.

In primul rand, in viziunea Comisarului European, este necesara o colaborare mult mai stransa intre politicile europene, mai exact intre cea agricola si cea de mediu ori chiar altele.

De exemplu, pentru a incuraja coerenta intre politicile UE, comisarii pentru agricultura si mediu au adoptat in luna aprilie un document prin care sunt mentionate o serie de actiuni comune in privinta gestionarii durabile a apei.

Un alt aspect subliniat de Phil Hogan se refera la utilizarea noilor tehnologii agricole, aici putand incluzand roboti, senzori, drone etc.

„Am inceput deja sa sprijinim folosirea noilor tehnologii in agricultura. Eficienta apei poate fi abordata numai prin utilizarea de noi tehnologii. Aceste lucruri vor ajuta fermierii sa isi majoreze atat productia, cat si performanta in agricultura ecologica”, a mai spus Phil Hogan.

Comisarul a anuntat ca va demara in curand o platforma online pentru gestionarea nutrientilor in ferma, ceea ce va oferi fermierilor informatii detaliate privind starea culturilor.

Exista insa si unele critici care afirma ca desi noile metode digitale ar putea aduce contributii importante in agricultura acestea ar fi utilizate de foarte putini fermieri, ponderea agricultorilor in varsta de peste 65 de ani fiind de o treime in UE.

Managementul apei

Un alt obiectiv care urmeaza sa fie asumat in noua Politica Agricola Comuna se refera la gestionarea si utilizarea rationala a apei.

Specialistii considera ca masurile de agro-mediu trebuie sa devina mai „atractive” pentru fermieri, acestea devenind regula si nu exceptia.

„Banii pe care ii cheltuim in cadrul Politicii Agricole Comune trebuie sa fie justificat din ce in ce mai mult pe masurile de gestionare rationala a resurselor de mediu”, a mai precizat Hogan.

Phil Hogan a precizat de asemenea ca viitoarea Politica Agricola Comuna va oferi o mai mare flexibilitate statelor membre in a-si contura Programele Nationale de Dezvoltare Rurala (PNDR), astfel incat sa raspunda prompt si eficient la dezastre naturale.

Comisarul European a mai spus ca modificarile la PAC vor include si noi norme privind definirea organizatiilor de producatori din sectorul fructelor si legumelor. De asemenea, se vor opera simplificari si asupra normelor de etichetarea a vinurilor, precum si a termenilor de produse traditionale, cu Indicatie geografica protejata (IGP) si Denumire de origine protejata (DOP).

Romania, prin oficialii sai, a sustinut la Bruxelles mentinerea celor doi piloni ai Politicii Agricole Comune (PAC) si dupa 2020, continuarea platilor directe, precum si a procesului privind reducerea decalajelor intre statele membre.

Aproape 20 de miliarde de euro urmeaza sa fie investite in agricultura romaneasca, precum si in zonele rurale, pana in 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comuna (PAC).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE