Acordul privind noile norme pentru agricultura ecologica adoptat astazi de catre reprezentantii Consiliului va simplifica si armoniza multe dintre normele care reglementeaza productia de alimente ecologice atat in Uniunea Europeana, cat si in tarile din afara UE.
Salutand acest pas important spre adoptarea definitiva a noului regulament, comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan, a declarat:
„Decizia de astazi a Consiliului reprezinta o noua piatra de hotar pentru sectorul productiei ecologice, care aduce asigurari ca acest important sector, aflat in expansiune rapida, poate continua sa se dezvolte in urma introducerii unor norme clare si ca se situeaza pe picior de egalitate cu producatorii din tarile terte care isi exporta produsele ecologice catre UE.
Toata lumea a fost de acord cu privire la faptul ca normele actuale – care sunt vechi de 20 de ani – nu sunt adecvate scopului urmarit si ca ele pot mai degraba impiedica, decat sprijini, dezvoltarea acestui sector in expansiune, care valoreaza aproximativ 27 de miliarde EUR si care a crescut cu 125 % in ultimul deceniu. Trebuie sa sprijinim aceasta crestere, prin asigurarea faptului ca sectorul functioneaza pe baza unei legislatii adecvate. Aceasta crestere va fi sprijinita de producatorii mai mici, care vor fi acum autorizati sa se alature schemelor de certificare in grup pentru a beneficia de reducerea costurilor de certificare. Mai mult, fermierii ecologici vor avea de acum inainte acces la o noua piata de seminte ecologice, fapt care va imbunatati biodiversitatea si sustenabilitatea culturilor si va stimula inovarea.
Pe parcursul acestor negocieri, care au durat peste trei ani, Comisia nu l-a pierdut din vedere in niciun moment pe consumatorul european care achizitioneaza produse ecologice si care are anumite asteptari rezonabile cu privire la garantiile aduse de logoul ecologic al UE. Noile norme aprobate astazi pun capat actualului regim de exceptii à la carte. Aceleasi norme se vor aplica tuturor producatorilor ecologici si tuturor produselor ecologice comercializate in UE, indiferent daca sunt produse pe plan intern sau importate. Masurile asiguratorii mai stricte vor reduce, de asemenea, riscul de contaminare accidentala cu substante neautorizate. De asemenea, consumatorii vor beneficia de o gama mai larga de optiuni, deoarece noile norme vor acoperi o varietate mai larga de produse ecologice alimentare si nealimentare decat in trecut (cum ar fi sarea, pluta sau uleiurile esentiale).
Ca urmare a deciziei de astazi a Consiliului, sper ca toti colegiuitorii sa poata proceda rapid la incheierea unui acord in prima lectura si sa faciliteze intrarea in vigoare in 2021. Acest lucru va permite sectorului sa se pregateasca in mod corespunzator pentru un mediu legislativ nou si favorabil si va ajuta acest sector infloritor sa isi continue cresterea economica si sa isi valorifice pe deplin potentialul, pe baza principiului de functionare in conditii de concurenta echitabile.”
Acordul aprobat astazi de Consiliu va fi supus votului in Parlamentul European. Odata adoptate, noile norme vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2021. Astfel, producatorii, operatorii si partenerii comerciali vor avea suficient timp la dispozitie pentru a se adapta la noul cadru.