Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultura, mesaj pentru toti fermierii

Facebook
Twitter

Comisia Europeana lanseaza o consultare publica la nivel european privind modul in care lantul de aprovizionare cu alimente din UE poate deveni mai echitabil.

Agricultorii, cetatenii si alte parti interesate sunt invitati sa isi exprime opiniile cu privire la functionarea lantului de aprovizionare cu alimente in cadrul unei consultari online deschise pana la 17 noiembrie.

Exista indicii ca valoarea adaugata nu este distribuita in mod adecvat la toate nivelurile lantului de aprovizionare cu alimente, in special din cauza diferentelor in ceea ce priveste puterea de negociere dintre operatorii mai mici si, astfel, mai vulnerabili, in randul carora se numara agricultorii si intreprinderile mici, si partenerii lor comerciali care sunt mai puternici din punct de vedere economic si foarte concentrati.

„Agricultorii constituie prima veriga a lantului si, fara ei, nu ar exista alimentele pe care le prelucram, vindem sau consumam. Observam totusi ca ei raman adesea veriga cea mai slaba. Pentru a remedia deficientele din lantul de aprovizionare cu alimente, am luat initiativa de a actiona, in concordanta cu sprijinul pe care Comisia il acorda de mult timp agricultorilor europeni. Incurajez toti cetatenii, agricultorii si partile interesate din UE sa ne impartaseasca opiniile lor prin intermediul acestei consultari online”, a declarat Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan.

Comisia Europeana este interesata sa colecteze opinii in scopul evaluarii necesitatii si utilitatii unor posibile masuri care ar putea fi luate la nivelul UE pentru a combate sau pentru a reglementa practicile comerciale neloiale legate de produsele agroalimentare.

Comisia doreste, de asemenea, sa evalueze nivelul de transparenta a pietei de-a lungul intregului lant, precum si aspectele care pot fi imbunatatite. Avand in vedere ca un anumit grad de concurenta este necesar, consultarea va contribui la stabilirea faptului daca introducerea unor mecanisme suplimentare privind transparenta pietei UE este necesara.

Totodata, chestionarul evalueaza nivelul interesului fata de cooperarea dintre producatori si utilizarea asa-numitelor acorduri de repartizare a valorii (si anume, repartizarea castigurilor si pierderilor care rezulta din evolutia preturilor relevante de pe piata), care sunt deja utilizate in unele sectoare, precum cel al zaharului.

Valorificarea activitatii Grupului operativ pentru pietele agricole

Consultarea se inspira din activitatea desfasurata de Grupul operativ pentru pietele agricole (AMTF), creat de comisarul Hogan in ianuarie 2016. AMTF a propus o serie de masuri concrete pentru a consolida pozitia agricultorilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, iar consultarea se va baza pe activitatea depusa si va constitui punctul de plecare pentru posibilele activitati viitoare ale Comisiei.

O evaluare initiala a impactului, care prezinta in mod detaliat o serie de optiuni de politica posibile, a fost, de asemenea, publicata pentru consultare si feedback. Totodata, va fi efectuata o evaluare completa a impactului pentru orice initiativa viitoare de imbunatatire a lantului de aprovizionare cu alimente.

Orice propuneri viitoare din partea Comisiei vor fi, de asemenea, coerente cu abordarea mai larga de simplificare si modernizare a politicii agricole comune.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE