Ploile care au cazut cu cateva saptamani inainte de recoltatul graului a facut ca o buna parte din productia din Germania sa nu poata fi folosita decat ca nutret pentru animale, informeaza publicatia Bloomberg, citata de Agerpres.
„Calitatea graului, pana acum, este mai slaba decat anul trecut si mai proasta decat in 2015”, a declarat Bernhard Chilla, analist la Agravis Raiffeisen AG, unul din principalii colectori de cereale din Germania. Potrivit estimarilor Agravis si firmei de consultanta Agriculture Market Information Co., pana la 40% din recolta de grau a Germaniei ar putea fi utilizata ca nutret pentru animale in acest an, un nivel dublu fata de un an normal.
In acest an, fermierii germani s-au confruntat cu o evolutii meteo nevaforabile. Initial a existat o seceta prelungita, dupa care frigul a pus stapanire pe culturi in primavara. Ulterior au venit ploile in luna iulie.
In mod normal, graul folosit ca nutret pentru animale are o greutate si un continut de proteine mai redus decat graul utilizat la productia de faina de panificatie.
„Vom avea mai multe cereale pentru nutret si mai putin grau de calitate ridicata. Anul trecut am fost la limita cu oferta de grau pentru nutret insa anul asta am putea avea supraoferta. Restul ar putea sa ajunga in Europa de Sud”, a declarat Wienke von Schenck, analist la AMI.
Pana acum precipitatiile au avut cel mai mare impact asupra zonei centrale a Germaniei, una din cele mai importante regiuni pentru culturile de cereale. Situatia depinde insa de evolutiile din nordul Germaniei, unde ploile au intrerupt recoltatul. Pana acum doar 5% din grau a fost colectat si cea mai mare parte din aceasta regiune nu a inceput inca recoltatul.
„Avem ploi tot timpul. Este greu sa trimiti combinele pe camp. De acea nu avem niciun progres cu recoltatul”, a precizat Frank Deckert, trader la Ceravis.
Modul cum va evolua vremea in urmatoarele doua saptamani va determina si ce cantitate de grau va exporta Germania, subliniaza Wienke von Schenck, analist la AMI. Potrivit acestuia este posibil ca exporturile sa coboare cu pana la 15% comparativ cu sezonul precedent, in cel mai pesimist scenariu, si sa ramana neschimbate, in cel mai bun caz.