Cea mai grava seceta din ultimele decenii devasteaza recoltele Europa

Facebook
Twitter

Sudul Europei se confrunta cu una dintre cele mai puternice secete, aceasta amenintand sa reduca productia de cereale din Itala, precum si din Spania, la cel mai scazut nivel din ultimii 20 ani, informeaza Agerpres.

In doua regiuni importante din Spania unde se cultiva cereale, Castilia si Leon, recoltele au fost foarte afectate, pierderile fiind estimate la aproape 70%.

„Anul asta nu a fost unul prost, a fost catastrofic. Nu imi amintesc un an ca acesta dupa 1992”, a declarat Joaquin Antonio Pino, un cultivator de cereale din Sinlabajos, Avila. Potrivit lui Pino, multe terenuri cultivate cu cereale nici macar nu au mai fost treierate pentru ca veniturile din strangerea recoltelor nu ar fi acoperit mici macar salariile pentru muncitori.

Chiar daca Uniunea Europeana pe ansamblu este un important exportator de grau, Spania si Italia se bazeaza pe importurile din alte tari, inclusiv Franta, Marea Britanie si Ucraina. Potrivit firmei de consultanta Agroinfomarket, in anul agricol 2017-2018, importurile de grau moale ale Spaniei ar urma sa creasca cu peste 40% pana la 5,6 milioane tone.

Spania si Italia se numara de asemenea printre principalii producatori mondiali de ulei de masline. Analistii se asteapta ca productia din ambele tari sa scada dar in cazul Italiei este preconizata o scadere semnificativa deoarece seceta este ultima problema cu care se confrunta cultivatorii de masline dupa insectele si parazitii din anii anteriori. International Olive Council se asteapta la o scadere cu 60% a productiei de ulei de masline realizata de Italia.

„Anul acesta a fost primul an in care am udat maslinii. Pana acum nu a fost niciodata nevoie sa facem asta”, a declarat Francesco Suatoni, care are aproximativ 4.000 de maslini la marginea orasului Amelia in regiunea Umbria din centrul Italiei.

Asociatia fermierilor italieni Coldiretti a estimat ca seceta ar putea sa ii coste pe fermierii din peninsula peste un miliard de euro.

„Seceta afecteaza, intr-o masura mai mare sau mai mica, toate recoltele din Spania, chiar si cele care se bazeaza pe sere, pentru ca exista o limita cu privire la cantitatea de apa disponibila”, a declarat la randul sau Jose Ugarrio, analist la asociatia tinerilor fermieri spanioli. Potrivit acestuia productia de migdale si fistic a scazut si ea semnificativ. „Ne asteptam la o scadere de 23% a productiei de migdale in acest an comparativ cu anul trecut”, a spus Ugarrio.

O serie de specialisti avertizeaza ca valurile de caldura si perioadele de seceta vor deveni tot mai frecvente, mai ales in sudul Europei, fapt care ii va forta pe fermieri fie sa aplice noi tehnologii, fie sa renunte chiar la o parte din culturi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE