septembrie 30, 2022

FOTO Culturi lovite de seceta extrema: la Mehedinti nu a mai plouat de doua luni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Valul de canicula din ultimele saptamani a afectat culturile agricole, mai ales pe acelea care nu au ajuns inca la maturitatea necesara recoltarii.

„Din cauza temperaturilor prea mari, si plantele sufera, ca si oamenii, dar deocamdata nu putem estima ce pagube vor fi. Sunt in pericol si deja au inceput sa se vada efectele caniculei la porumb, floarea-soarelui si soia, care sunt mai sensibile la evolutiile din atmosfera”, a declarat Emil Dumitru, presedintele Federatiei Pro Agro, pentru Mediafax.

Acesta este de parere ca „oficialitatile s-au aventurat cam mult cu prognozele optimiste privind productia din acest an, realitatea se va vedea abia atunci cand recolta se va afla la adapost, in hambare”.

Si culturile de legume in camp ar putea fi afectate, chiar daca acestea dispun inca de resurse sufuciente de apa, arata Ion Oprea, vicepresedinte al Asociatiei Nationale Profesionale pentru Legume si Fructe (ANPLF).

„De regula, cultivatorii de legume isi asigura si irigarea, dar chiar si in conditii de umiditate in sol culturile pot fi afectate din cauza arsitei de peste zi. Am putea vorbi de pagube insemnate daca aceste temperaturi ridicate ar mai dura cateva zile”, a spus Ian Oprea.

Liderul ANPLF a mentionat ca in cazul calamitarii culturilor de legume (si nu numai) exista doua cai de obtinere a despagubirilor.

„Intr-o prima faza, se formeaza comisii locale care informeaza structurile judetene despre situatiile de urgenta si se stabilesc eventuale despagubiri. In cazuri mai severe, se formeaza comisii mai mari, cu reprezentanti ai APIA si ai Ministerului Finantelor, iar eventualele despagubiri sunt insotite si de deducerea unui procentaj din norma de venit pe fondul calamitatii. Aceasta deducere, insa, se stabileste la nivel national”, a precizat Ion Oprea.

La Mehedinti nu a mai plouat de 2 luni

La Mehedinti, fermierii au ajuns sa isi vand animalele in targuri la jumatate de pret deoarece nu le mai pot asigura hrana din cauza secetei.

Agricultorii spun ca au ajuns sa le hraneasca cu proviziile stranse pentru iarna sau sa le vanda la preturi de nimic in targuri, ca sa nu moara de foame. In Mehedinti nu a mai cazut o ploaie serioasa de aproape doua luni, potrivit TVR.

Cativa fermieri au publicat deja pe retelele sociale cateva fotografii care arata culturi afectate de seceta. Un asemenea exemplu este al lui Bogdan Costache‎, din judetul Dambovita.

seceta

seceta2

Canicula ar mai putea afecta si culturile de furaje, dar „deocamdata numai pajistile si pasunile au de suferit, culturile mari vor mai rezista probabil cateva zile”, a declarat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Nationale a Crescatorilor de Bovine, pentru sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE