Recoltele de grau din Franta, Spania si sudul Europei vor fi afectate in acest an din cauza unui val de caldura care a lovit aceste regiuni. Pe de alta parte, ploile din nordul Europei vor duce la cresterea recoltelor din Germania, Polonia si Marea Britanie, informeaza Reuters, citat de Agerpres.

Ingrijorarile fata de impactul caniculei din Franta (principalul producator si exportator de grau din UE) asupra recoltelor au facut ca marti la bursa Euronext cotatiile futures la grau sa atinga cea mai ridicata valoare din ultimul an.

„Este clar ca temperaturile foarte ridicate au afectat potentialul recoltelor in Europa dar este prea devreme sa spunem cat de mult”, apreciaza directorul Agritel, Michel Portier.

In ultimele saptamani, analistii si-au redus estimarile privind recolta de grau a Uniunii Europene, Strategie Grains mizand pe o recolta de 141,6 milioane de tone, cu 1,1 milioane de tone mai putin decat estima anterior. De asemenea, Agritel si-a redus estimarile privind recolta de grau a Frantei la 36-37 milioane de tone, de la 37,1 milioane tone cat estima anterior, Michel Portier avertizand ca aceste estimari vor trebui revizuite in functie de evolutia vremii in urmatoarea saptamana.

Anul trecut, Franta a recoltat o cantitate de 28 milioane tone de grau, cea mai scazuta recolta din ultimele decenii, dupa un record de productie de 41 milioane tone in 2015.

De asemenea, temperaturile extreme din Spania, cu inghet in timpul iernii si maxime record in ultimele saptamani, vor face ca recolta de grau sa scada la 3,7 milioane tone, de la 7,2 milioane tone anul trecut, estimeaza asociatia fermierilor Cooperativas Agro-alimentarias.

In schimb, tarile din nordul Europei par intr-o situatie mai buna. In Germania, al doilea mare producator de grau din UE, recolta de grau trece printr-o perioada favorabila dupa ploile din luna iunie.

„Pe ansamblu, imaginea una este satisfacatoare iar Germania este pe cale sa inregistreze o recolta buna in acest an deoarece nu am avut temperaturile extreme din alte parti ale Europei. Urmatoarele doua-trei saptamani vor fi critice”, a declarat un analist german. Anterior, asociatia fermierilor germani estima ca in acest an recolta de grau va creste cu 3% in ritm anual, pana la 25,20 milioane tone, mai mult decat recolta de 24,98 milioane tone preconizata in luna mai.

Si in Polonia, al patrulea mare producator de grau din UE, recolta de grau a beneficiat de ploile recente, subliniaza Wojtek Sabaranski, analist la Sparks Polska, potrivit caruia in acest an recolta de grau a Poloniei va creste cu un procent comparativ cu 2016, pana la 11,3 milioane tone.