Uniunea Europeana isi produce in prezent doar 2% din necesarul de soia pentru hrana animalelor, restul cantitatii provenind din tarile sud-americane. In privinta Romaniei, aceasta importa circa 75% din necesarul de soia, potrivit profesorului universitar Cornel Octavian Pana, de la Facultatea de Zootehnie, din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV).

„Uniunea Europeana produce doar 30-31 % din necesarul anual de materii proteice. Cea mai mare dependenta de importuri se regaseste la soia. Aici, UE isi produce doar 2% din necesarul de soia pentru hrana animalelor. La floarea soarelui si rapita asiguram 74% din necesar. In ceea ce priveste Romania, putem spune ca avem o dependenta mai mica decat UE. Tara noastra importa circa 75% din necesarul de soia”, a explicat prof. univ. Cornel Octavian Pana, in cadrul prezentarii „Situatia actuala si perspectivele industriei nutreturilor combinate in Uniunea Europeana”.

In cazul unor conjuncturi politice sau economice nefavorabile, prof. univ. Cornel Octavian Pana afirma ca o reducere a importurilor de soia pentru europeni ar putea conduce inclusiv la o criza majora a hranei in Europa.

„In momentul in care importi 98% din necesarul de soia, inseamna ca esti dependent total de cei 4-5 exportatori mondiali, de SUA, de Brazilia, de Argentina. Intr-o anumita conjunctura economica nefavorabila, se poate reduce exportul de soia, ceea ce ar putea duce la o criza majora a hranei in Europa”, mai spune prof. univ. Cornel Octavian Pana.

Soia importata de Uniunea Europeana este in proportie de circa 98% modificata genetic, aceasta provenind preponderent din America de Nord si de Sud.

„A interzice fermierilor europeni sa cultive astfel de soiuri (modificate genetic – n.r.) inseamna mentinerea dependentei de importuri. Eu consider ca este un obiectiv major ca fermierii sa fie stimulati sa isi intensifice productiile de floarea-soarelui, de soia, de rapita. De asemenea, este foarte important ca ONG-urile sa mentina presiunea, pentru a exista criterii si proceduri clare de verificare a noilor soiuri modificate genetic. Nu exista studii pertinente care sa arate ca soiurile modificate genetic afecteaza sanatatea animalelor si implicit a oamenilor”, a mai spus prof. univ. Cornel Octavian Pana.

Industria nutreturilor combinate este una dintre cele mai mari industrii ale lumii, avand o cifra anuala de afaceri de peste 370 de miliarde de dolari.

In 2004, productia mondiala de nutreturi combinate a fost de circa 614 milioane de tone, reprezentand o medie de 96 kg/locuitor. Dupa 10 ani, in 2014 s-au fabricat circa 964 de milioane de tone, adica peste 130 de kg/locuitor, potrivit Federatiei Europeana a Fabricantilor de Nutreturi Combinate (FEFAC).

In 2015 se estimeaza ca productia mondiala de nutreturi combinate va depasi 1.000 de milioane de tone.

Cei mai mari producatori de nutreturi combinate in 2014: China: 183 mil. tone, SUA: 172 mil. tone, Brazilia: 66 mil. tone, Mexic: 31 mil. tone, Japonia: 24 mil. tone, Germania 24 mil. tone

In 2014, Uniunea Europeana a produs 153,4 mil. de tone adica circa 16% din productia mondiala.

Din productia totala a nutreturilor combinate, hrana pentru pasari reprezinta 33,6%, pentru porci 31,7%, taurine de lapte si carne 27,3%, alte categorii 6,6% si substituenti de lapte 0,8%.

Cele mai mari productii de nutreturi combinate din UE sunt realizate de: Germania – 24 mil. tone, Franta – 21,2 mil. tone, Spania 20,7 mil. tone, Regatul Unit – 15,4 mil. tone, Italia 14 mil. tone, Olanda 12,9 mil. tone, Polonia 9,2 mil. tone.

In Romania, se produc anual circa 2,5 – 3 milioane de tone de nutreturi combinate.

Structura materiilor prime din retetele de nutreturi combinate nu a inregistrat modificari semnificative in ultimii ani: cereale 48%, sroturi 27%, subproduse industriale 11,5%, aditivi vitamino-minerali 3%, grasimi vegetale si animale 2%.

Share on Facebook