Comisia Europeana a stabilit noi controale mult mai severe in toate etapele de productie. Legislatia, agreata deja informal de Parlament si Consiliu, are ca scop imbunatatirea urmaririi alimentelor, combaterea fraudei si recastigarea increderii consumatorilor in integritatea lantului alimentar.
Legislatia va oferi un sistem comprehensiv, integrat si mai eficient de control in domeniile sigurantei alimentare umane si animale, cerintelor privind sanatatea veterinara si a plantelor, productiei organice si regulilor de protectie a indicatiei geografice, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
„Dupa scandalul carnii de cal, consumatorii au ridicat problema identificarii surselor alimentelor si a integritatii lantului de furnizare a carnii. Parlamentul European a incercat sa raspunda acestor probleme si rezultatul este un text care permite autoritatilor competente sa combata efectiv practicile frauduloase”, a spus raportorul Karin Kadenbach (S&D, AT).
„Sunt mandra ca Parlamentul a reusit sa intareasca partea referitoare la aplicarea legislatiei, mai ales in ceea ce priveste amenzile pentru incalcarea regulilor. Am incredere ca niste penalitati cu adevarat descurajatoare vor fi un instrument cheie in combaterea fraudei in toate domeniile”, a mai spus ea.
Acordul negociat intre deputati si Consiliul de ministri prevede urmatoarele lucruri:
– acoperire larga a lantului agroalimentar: controale ale alimentelor umane si animale, sanatatea plantelor, pesticide, bunastarea animalelor, indicatii geografice, ferme organice
– controale neanuntate, bazate pe riscuri, in toate sectoarele
– conditiile de import pentru animale si produse importate din terte state si
– controale ale Comisiei Europene in statele membre si in state terte
Cazurile recente de frauda in domeniul alimentar, cum ar fi scandalul carnii de cal, au aratat nevoia unei actiuni mai eficiente din partea autoritatilor de control pentru a proteja consumatorii si operatorii cinstiti de riscurile unor incalcari ale regulilor de-a lungul lantului alimentar.
Noile reguli vor urma o abordare bazata pe riscuri, permitand autoritatilor competente sa isi concentreze resursele pe chestiuni mai relevante (toate riscurile, nu numai cele pentru sanatate).
Pentru stabili un cadru general armonizat, propunerea de regulament cuprinde intr-un singur document regulator controalele oficiale care se refera la toate sectoarele din lantul agroalimentar (impartite in momentul de fata in 16 regulamente sau directive). Propunerea are in vedere o revizuire detaliata a prevederilor existente, avand ca scop eliminarea tuturor suprapunerilor regulatorii si crearea unei abordari flexibile care sa permite reactii mai prompte in cazuri urgente, prin stabilirea unor proceduri mai rapide pentru acreditarea laboratoarelor oficiale, de exemplu.
Noul regulament privind controale pe lantul alimentar va intra in vigoare dupa 20 de zile de la publicarea acestuia in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Normele vor fi introduse treptat, pentru a oferi timp companiilor si fermierilor sa se adapteze la noile cerinte.