samanta lucerna de vanzare

Subventii APIA: cuantumul sprijinului cuplat pentru soia si lucerna

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii a facut publice cuantumurile subventiilor pe care fermierii le vor pentru schema sprijin cuplat vegetal, aferenta anului 2016. Astfel, conform proiectului de act normativ, agricultorii vor unele subventii mult diminuate fata de cele incasate in Campania precedenta.

De exemplu, pentru anul acesta, cuantumul propus pentru sprijin cuplat la lucerna este de 65 euro/ha, o valoare de aproape 7 ori mai mica fata de cuantumul inregistrat pentru Campania 2015, de 520 euro/ha.

Cu toate acestea, exista si vesti bune. La cultura de soia de exemplu, cuantumul pentru acest an este de 335 euro/ha, o suma mult mai mare fata de cel inregistrat in Campania 2015, de 269 euro/ha.

De curand, Ministerul Agriculturii a facut publice plafoanele fondurilor europene disponibile pentru sprijinul cuplat vegetal. Astfel, pentru cultura de soia plafonul disponibil este de 30686,000 mii euro, iar pentru lucerna este de 22379,500 mii euro.

Pentru lucerna, suprafata eligibila la plata, conform datelor APIA, oferite la solicitarea StiriAgricole.ro, este de 110,229,9 ha. Pentru soia, suprafata eligibila la plata este de 178.769,84 ha.

Cuantumul platii pe unitatea de masura pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul vegetal se calculeaza prin raportarea sumelor la suprafetele eligibile pentru culturile respective, potrivit proiectului legislativ.

Pentru culturile la care cuantumurile platii pe unitatea de masura calculate pentru anul 2016 depasesc cuantumurile notificate, cuantumurile acordate nu pot depasi nivelul cuantumurilor pe unitatea de masura din perioada anterioara.

Platile pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul vegetal se acorda potrivit prevederilor art. 24 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3 /2015, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.104/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Platile pentru ajutoarele nationale tranzitorii si pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul vegetal se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2016 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 363 din 1 octombrie 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE