Piata porumbului boabe, care sunt perspectivele mondiale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Piata porumbului, ca si cea a graului, se afla, in momentul de fata, sub presiunea evolutiei stocurilor mondiale, care sunt din ce in ce mai mari. Stocurile de porumb au inregistrat un salt spectaculos (de 80 %), intre 2010-2011 si 2016-2017 (conform estimarilor USDA), marcand o crestere de aproape 100 milioane tone fata de acum sase ani si de 10 milioane tone, fata de anul trecut.

Estimarile stocurilor mondiale pentru anul de piata 2016-2017, cifrate de ministerul american al agriculturii la 221 milioane tone, raman, bineinteles, a fi confirmate si de realitate. In 2016, productia din emisfera nordica a fost buna – chiar foarte buna –, mai ales in Statele Unite si bazinul Marii Negre. In emisfera sudica, recoltele inca nu au avut loc, aflandu-se abia la inceput. Cu toate acestea, conditiile de recoltare din acest moment sunt bune, atat in Argentina, cat si in Brazilia.

Organismele de prognoza se asteapta, asadar, la o crestere a productiei de circa 33 milioane tone (estimare USDA), fata de campania 2015-2016. Astfel, in ciuda unui consum mondial in crestere, perspectivele unei productii mari anunta un nivel al stocurilor mondiale si mai ridicat, in 2016-2017.

Insamantarile realizate in principalele regiuni producatoare pentru sezonul 2017-2018 influenteaza, evident, evolutia pietei cerealelor. Primele estimari sunt publicate pentru tarile emisferei de nord. Pentru Statele Unite, Departamentul Agriculturii al acestei tari estimeaza o scadere de 4,3 % a suprafetei de porumb, insa aceasta estimare preliminara va fi completata ulterior printr-un raport privind intentiile de insamantare, publicat la sfarsitul lunii martie.

In schimb, in Ucraina si Rusia sunt asteptate cresteri ale acestor suprafete. In fine, pentru U.E., Federatia Nationala a Productiei de Seminte de Porumb si Sorg (FNPSMS) anunta o usoara scadere a suprafetelor (atat la porumbul-boabe, cat si la cel furajer), de cca 1 % (14,3 milioane ha). La nivel global, pentru anul de productie 2017-2018, Consiliul International al Cerealelor se asteapta la o scadere a suprafetei de porumb de circa 1 %, care poate fi imputata, in principal, scaderii din Statele Unite, dar si unei diminuari in China.

Astfel, desi aceste cifre vor trebui revazute pe parcurs, ele nu sunt de natura sa sprijine piata porumbului. Insa in momentul redactarii acestui material, nimic nu este inca definitiv, in emisfera nordica.

Bineinteles, piata va fi influentata si de alti factori importanti, pe termen lung sau scurt, cum ar fi relatiile politice ale Americii, deciziile de lichidare a stocurilor in China, evolutia paritatilor monetare si, desigur, evolutia cererii si a disponibilitatilor de export. In ce priveste porumbul sud-american, acesta nu se afla inca in silozuri, iar conditiile meteorologice vor fi urmarite indeaproape de agentii economici, pana la sosirea verii, potrivit Maiz Info.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE