Cum va arata piata mondiala a semintelor si erbicidelor dupa fuziunea dintre Bayer si Monsanto

Facebook
Twitter

Saptamana aceasta, compania germana Bayer a ajuns la un acord privind achizitionarea corporatiei americane Monsanto, in cadrul unei tranzactii record, cu o valoare de 66 miliarde de dolari.

Tranzactia va crea cel mai mare furnizor mondial de seminte modificate genetic si erbicide. Acest lucru a intrat deja si in vizorul Comisarul European pentru Competitie, Margrethe Vestager, care a precizat ca fermierii trebuie sa continue sa aiba posibilitatea de a alege atunci cand achizitioneaza seminte si pesticide, potrivit Reuters.

„Piata agriculturii este deja foarte concentrata, un numar mic de companii globale domina aceasta industrie”, a mai spus Margrethe Vestager.

In urma fuziunii dintre cele doua companii, operatiunile celor doua entitati urmeaza sa fie integrate intr-o singura companie gigantica, cu o pozitie de lider in sectorul agro-chimic la nivel mondial.

Potrivit informatiilor aparute in presa, divizia de seminte a grupului Monsanto va ramane in Statele Unite, iar in Germania va ramane in continuare divizia care se ocupa de produsele de tratare a plantelor. Mai mult decat atat, noul grup va avea o prezenta importanta si in Carolina de Nord.

Acordul dintre Bayer si Monsanto este cel mai recent dintr-o serie de tranzactii majore in sectorul agrochimiei. Grupul elvetian Syngenta a acceptat sa fie preluat de firma chineza ChemChina pentru 43 de miliarde de dolari, in timp ce companiile americane Dow Chemical si DuPont au acceptat sa-si uneasca activitatile din sectorul de agrochimie pentru a da nastere unui grup evaluat la 130 de miliarde de dolari.

Pe piata mondiala a erbicidelor, Bayer este pe locul doi, cu o cota de piata de 18%, in timp ce pe primul loc se afla Syngenta, cu 19% din piata. Monsanto este lider pe piata semintelor, cu o cota de piata de 26%, urmata de DuPont, potrivit Agerpres.

De asemenea, Bayer si Monsanto au o prezenta importanta si in Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE