Terenurile fermierilor, controlate mai eficient cu ajutorul unui nou satelit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Suprafetele lucrate de fermierii europeni vor fi monitorizate mai eficient, gratie unui nou satelit lansat in spatiu de catre Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Pe data de 7 martie, Agentia Spatiala Europeana (ESA) a lansat satelitul Sentinel 2B, in cadrul Programului European de Observare a Pamantului „Copernicus”, coordonat de Comisia Europeana.

Multitudinea datelor si transmiterea lor mult mai rapida datorita noului satelit vor ajuta fermierii sa urmareasca mult mai bine terenurile lucrate, ajutand totodata si functionarii Agentiilor de Plati in gestionarea mult mai eficienta a platilor directe, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Mai mult decat atat, adaugarea noului satelit pe orbit va reduce costurile serviciilor de monitorizare prin satelit a culturilor.

Pe langa Sentinel 1B, un alt satelit, intitulat 2B, va avea sarcina de a monitoriza suprafetele de teren, insulele mari si apele interioare si de coasta. Cei doi sateliti vor orbita Terra in 5 zile, colectand date referitoare la vegetatie, paduri, tipul solurilor si habitatelor.

Satelitul a fost lansat la bordul unei rachete Vega de pe cosmodromul european Kuru, din Guyana franceza.

Anual, in Romania, circa 80.000 de fermieri sunt controlati de APIA prin sistemul de teledetectie, din toate judetele tarii, pentru a verifica eligibilitatea si corectitudinea datelor inscrise in cererea unica de plata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE