Ce spune Ministerul Muncii despre romanii care lucreaza in agricultura, in Italia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Muncii are in vedere situatia semnalata in aceste zile de presa italiana si precizeaza ca monitorizeaza, dinainte de aparitia articolelor de presa, situatia romanilor care muncesc in Italia, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Astfel, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, informeaza, in mod curent, cetatenii romani, prin intermediul consilierilor EURES si al celor doua help desk-uri din Targu Jiu si din Iasi, dezvoltate prin proiectul “SAFE” si dedicate Italiei, despre drepturile avute la locul de munca in Italia si pune la dispozitie datele de contact ale sindicatelor si institutiilor de asistenta italiene.

Numai ca, in general, cetatenii romani si-au gasit un loc de munca in Italia prin cunostinte, prin firmele private de mediere sau in mod direct de la angajator si nu apeleaza la institutiile publice. Astfel ca, in domeniul agricol, EURES nu a mediat in ultimii trei ani niciun loc de munca pentru Italia.

ANOFM promoveaza oferte de locuri de munca temporare in agricultura oferite de angajatori din Spania, Portugalia, Danemarca, cu care exista o buna colaborare, locurile de munca prin EURES fiind sigure, iar medierea gratuita.

Mai mult, ANOFM a diseminat, in urma colaborarii cu federatia sindicala a lucratorilor din agricultura “FLAI” din cadrul confederatiei “CGIL” din Italia, un ghid bilingv (romano – italian) realizat de sindicat, referitor la drepturile si formele de protectie a lucratorilor din agricultura.

Materialul, publicat si pe site, si pe pagina oficiala de Facebook a ANOFM, contine informatii utile cu privire la conditiile de munca si drepturile stabilite de legislatia italiana.

Si anul trecut, reprezentanti ai ANOFM si ai MMJS au participat la o dezbatere cu tema: “Crearea unui sistem partenerial public – privat pentru reprezentarea lucratorilor romani din agricultura in Italia”, organizata la Bucuresti de Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, impreuna cu Blocul National Sindical (BNS), in care a fost analizata situatia delicata a cetatenilor romani care lucreaza in agricultura in Italia si posibilitatile de colaborare intre sistemul public si cel privat.

Si reprezentantii Inspectiei Muncii au facut, saptamana trecuta, o vizita de studiu in aceasta tara. Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, alaturi de un consilier din aceeasi institutie au participat la un schimb de experienta si bune practici organizat de ministerul de resort, prin intermediul Inspectiei Muncii italiene.

Actiunea a avut ca scop consolidarea cooperarii si cunoasterea sistemului italian de inspectie a muncii, in special metodele de inspectie, evaluarea riscurilor, controlul preventiv in IMM-uri, respectarea conditiilor de munca ale lucratorilor temporari si cercetarea accidentelor de munca.

Impreuna cu inspectorii de munca italieni, s-au efectuat o serie de verificari la angajatorii din regiunea Lazio, ocazie cu care reprezentantii din Romania au constatat ca firmele controlate aveau aproximativ 50% angajati cetateni romani, iar situatiile intalnite nu aratau incalcari majore ale legii, per ansamblu. Totusi, omologii italieni, competenti sa ia masuri, au aplicat sanctiuni, in functie de situatia intalnita.

Insa, avand in vedere ca in Italia lucreaza, in total, aprox. 1,5 milioane de cetateni romani, IM din Romania propune continuarea acestei colaborari cu institutia de profil din Italia. In plus, propune extinderea controalelor comune, in special in zona de sud a Italiei, unde au fost reclamate situatii ingrijoratoare pentru lucratoarele din Romania, precum si semnarea unui acord prin care controalele comune sa aiba legitimitate teritoriala.

In acelasi timp, din informatiile furnizate in cursul acestui an de reprezentantii FLAI Puglia, se contureaza urmatoarele fenomene, la nivelul acestei regiuni:

– din estimari, cu variatie in functie de perioada anului, in provincia Taranto se afla circa 4.000 de zilieri agricoli romani. Comunitati numeroase de muncitori sezonieri romani au fost identificate si in provinciile Bari si Foggia.

Conditiile si relatiile de munca, mai ales cele fara forme legale si cazurile de exploatare ale lucratorilor romani – cel mai frecvent cu complicitatea unor intermediari romani – se afla, in aceeasi masura, si pe agenda atasatului de munca al Ambasadei Romaniei din Italia.

Demersurile autoritatilor romane s-au concentrat pe stabilirea unui dialog cu institutiile italiene pentru sporirea controalelor si informarea comunitatii romanesti cu privire la drepturile avute si la riscurile muncii fara forme legale.

Actiunile au vizat cu precadere zonele agricole din regiunile Campania, Calabria, Sicilia, Puglia, Basilicata, zone cu un potential de risc ridicat in ceea ce priveste respectarea drepturilor lucratorilor in sectorul agricol, dar si Regiunile Abbruzzo si Lazio, considerate zone cu risc moderat.

De exemplu, pe parcursul anului 2015, au avut loc o serie de intalniri ale demnitarilor romani si ale reprezentantilor Ambasadei Romaniei cu oficialitatile italiene din Regiunile Campania (Eboli), Basilicata (Potenza, Policoro) si Calabria (Cariati Marina, Crotone, Catanzaro, Rosarno, Reggio Calabria si Cosenza).

De asemenea, au avut loc deplasari la Foggia, San Severo, Andria, Bari, Ginosa etc. si intalniri cu muncitorii romani si cu consilierii regionali pentru munca si imigratie de aici.

Tot in 2015, in mai multe orase din Peninsula a fost implementat de catre MMJS un amplu program de informare privind mobilitatea fortei de munca si procedurile de angajare legale in Italia, in cadrul unui proiect cu finantare europeana. Cu aceasta ocazie au fost instalate 4 infochioscuri in zonele unde comunitatea de romani inregistreaza un numar mare, precum Foggia, Reggio Calabria, Napoli si L’Aquila.

In acelasi an, autoritatile romane au vizitat Sicilia – localitatile Catania, Ragusa si Vittoria – unde au discutat cu liderii federatiei sindicale FLAI CGIL de la nivel national si local, precum si cu cetatenii romani colaboratori ai sindicatului.

Mai recent, in iunie 2016, a fost semnat un acord intre FLAI CGIL si Inca, CNSLR Fratia, Agro-Fratia si Agrostar, cele mai reprezentative sindicate din sectorul agricol din Romania, pentru a crea in tara de origine a lucratorilor puncte de informare cu privire la conditiile de munca, drepturi, contracte si sosirea in Italia, chiar in scopul asigurarii unei protectii mai eficiente a lucratorilor romani angajati in agricultura.

Si atasatul pe probleme de munca si sociale din cadrul Ambasadei Romaniei in Italia monitorizeaza permanent situatia in care se afla cetatenii romani aflati la lucru in diferite regiuni ale Italiei.

Acesta a participat alaturi de CNSLR Fratia si reprezentantul FSL Agro-Fratia, dar si de o delegatie a FLAI-CGIL la o serie de intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale si ai comunitatii de romani din zona Campania – Salerno – Eboli – Battipaglia. CNSLR Fratia si FLAI-CGIL au incheiat un protocol de colaborare pentru ajutarea lucratorilor romani aflati la lucru in Italia, dar si celor care s-au intors in Romania dar au inca de recuperat sume de bani de la fostul angajator.

Chiar in perioada urmatoare, atasatul pe probleme de munca si sociale se va deplasa in zona Ginosa – Taranto pentru a identifica problemele punctuale cu care se confrunta angajatii romani si pentru a discuta despre imbunatatirea conditiilor de munca si de viata ale celor care locuiesc in aceasta zona a Italiei.

Biroul atasatului pe probleme de munca si sociale a inceput deja demersurile pentru stabilirea unor intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale si ai comunitatilor de romani.

Un reportaj publicat recent de saptamanalul britanic „The Observer” releva ca mii de romance care lucreaza in agricultura in provincia Ragusa din Sicilia sunt victime a numeroase abuzuri, inclusiv amenintari si agresiuni sexuale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE