Una dintre cele mai importante subventii pe care fermierii romani o pot accesa si anul acesta este fara indoiala sprijinul cuplat pentru soia. In prezent, APIA primeste cererile unice aferente Campaniei 2017 in cadrul carora agricultorii pot solicita si sprijinul cuplat pentru soia.
Ministerul Agriculturii a publicat recent noile conditii pe care fermierii trebuie sa le indeplineasca pentru a accesa acest sprijin.
Verificarea utilizarii semintei certificate se face prin raportarea cantitatii de samanta utilizata, inscrisa in factura de achizitie a semintei sau in adeverinta eliberata de fabrica de zahar cu care fermierul a incheiat contractul de producere a sfeclei de zahar sau in documentul oficial de certificare a lotului de samanta produsa de fermierul care solicita plata sau in avizul de expeditie al semintei de soia eliberat de detinatorul soiului de soia catre fermier, la suprafata parcelelor solicitate in cererea unica de plata pentru sprijinul cuplat la cultura respectiva, rezultat care se compara cu cantitatile minime de samanta necesare la hectar, prevazute in anexa nr. 4.
La articolul 42, alineatul (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: “(1) Sprijinul cuplat pentru cultura de soia se acorda fermierilor activi care fac dovada:
a) valorificarii unei productii minime anuale de 1,3 tone boabe soia/ha catre unitati de procesare autorizate/inregistrate la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, sau a utilizarii acesteia in consumul propriu la nivelul fermei pentru hrana animalelor detinute, inscrise in Registrul National al Exploatatiilor, si a pasarilor, situatie in care prezinta dovada ca la nivelul fermei detin instalatii tehnologice de obtinere a srotului de soia si animale, respectiv pasari. In cazul loturilor semincere, fac dovada livrarii catre mentinatorul sau detinatorul soiului a cantitatii minime de 1,3 tone samanta, pe baza de aviz de expeditie si/sau cantitatea minima de 1,3 tone/ha se livreaza catre terti pe teritoriul national, pe baza de factura si/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.
b) utilizarii semintei certificata oficial din urmatoarele categorii: Prebaza, Baza, Certificata, in conformitate cu Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante, republicata, denumita in continuare Legea nr. 266/2002 si Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 150/2010 privind comercializarea semintelor de plante oleaginoase si pentru fibre.
Documentele doveditoare privind conditiile prevazute la alin. (1) sunt urmatoarele:
- a) factura de vanzare a marfii sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha comercializata;
- b) note de intrare/receptie a furajelor de soia procesate pentru consumul cu animalele sau pasarile pe care le detine in ferma, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha utilizata in consumul propriu la nivelul fermei;
- c) factura de achizitie a instalatiei de procesare, sau in cazul in care fermierul nu mai detine factura de achizitie a instalatiei de procesare, trebuie sa prezinte extras din documentele contabile din ultimul an prin care dovedeste ca instalatia este inregistrata ca mijloc fix;
- d) in situatia in care fermierul are si calitatea de procesator, inregistrat pentru siguranta alimentelor la ANSVSA, acesta face dovada procesarii productiei minime de 1,3 tone/ha prin documente contabile interne.
- e) factura de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea “Necesar propriu” si “Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate. In cazul utilizarii semintei certificate oficial din productia proprie, fermierul prezinta documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de samanta. Cantitatea minima de samanta necesara la hectar este inclusa in anexa nr. 4.
Pentru anul de cerere 2015, fermierii au incasat un sprijin cuplat la soia in valoare de 269 euro/hectar, potrivit datelor APIA.