Uniunea Europeana si Norvegia, acord pentru facilitarea comertului cu produse agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Uniunea Europeana si Norvegia au ajuns de curand la un acord prin care se va facilita comertul bilateral. Astfel, statele membre UE vor avea posibilitatea sa exporte mai multe produse in a opta ce mai mare piata, informeaza un comunicat al Comisiei Europene.

„Salut acest acord care va impulsiona schimburile comerciale dintre UE si Norvegia. Acest lucru va oferi mai multe oportunitati pentru producatorii europeni si ne va ajuta la dezvoltarea exporturilor UE”, a declarat Phil Hogan, Comisarul European pentru Agricultura.

Uniunea Europeana si Norvegia sunt semnatarele Acordului din 1992 privind Spatiul Economic European, care prevede libera circulatie a marfurilor, cu exceptia produselor agricole si piscicole.

Dupa recentele negocieri, cele doua state vor acorda reciproc scutiri de taxe vamale pentru circa 36 de tipuri de produse, incepand cu materialul saditor, porumb pentru furajare sau chiar pentru diverse fructe de padure sau bauturi non-alcoolice.

In ceea ce priveste produsele agro-alimentare precum carnea, laptele sau legumele, Norvegia va acorda cote suplimentare pentru cresterea nivelului exporturilor. De asemenea, Uniunea Europeana va importa din Norvegia mai multa carne de pui, chipsuri si chiar flori ornamentale.

Acordul urmeaza sa fie adoptat si semnat de Consliu, urmand apoi procedura de aprobare in Parlamentul European. Ulterior, acesta va intra in vigoare.

Potrivit sursei citate, exporturile de produse agricole din UE catre Norvegia au crescut constant in ultimul deceniu, aproape dublandu-se in aceasta perioada, la valoarea de 2,5 miliarde de euro.

Uniunea Europeana este cel mai important exportator agro-alimentar din lume, cu o valoare a exporturilor de 130 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE