Tinerii fermieri europeni vor invata de la chinezi cum sa faca agricultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a aprobat de curand un program prin care se incurajeaza schimbul de bune practici in agricultura intre tinerii fermieri europeni si cei chinezi.

Scopul acestui proiect este de a incuraja si dezvolta o cooperare bilaterala in domeniul agriculturii intre cele doua state si de a oferi tinerilor oportunitatea de a afla cum se depasesc provocarile din sectorul agricol in cele doua tari, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

„Atat in Europa, cat si in China, precum oriunde in lume, este important sa incurajam urmatoarele generatii de tineri fermieri si de tineri antreprenori sa creeze un sector agricol sustenabil pentru secolul 21. Salut acest proiect care se adauga relatiilor foarte bune cu China”, a declarat Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan.

Proiectul se va concentra in mod special pe tehnicile agricole durabile, precum si pe practicile benefici pentru mediu si clima. Beneficiarii acestor cursuri vor avea ocazia sa vada la fata locului, prin intermediul deplasarilor, modul in care fermierii din fiecare stat se ocupa de agricultura.

Concluziile proiectului vor fi prezentate si diseminate in cadrul unei conferinte finale care va avea loc in China, la sfarsitul anului 2018. Proiectul va fi finantat in comun, de ambele state.

In regulamentele europene, definitia „tanar fermier” se refera la persoanele de pana in 40 ani, care lucreaza in sectorul agricol. Acestia pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de pana la 50.000 euro pe proiect.

Sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maxim trei/ cinci ani (perioada de cinci ani se aplica doar pentru sectorul pomicol) si este de: 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 S.O. si 50.000 SO si de 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 S.O. si 29.999 SO.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub forma de prima in doua transe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de Finantare si 25% din cuantumul sprijinului se va acorda in functie de implementarea corecta a Planului de Afaceri, fara a depasi trei* ani (*cinci ani pentru exploatatiile pomicole), de la semnarea contractului de finantare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE