Romania a demarat negocierile pentru deschiderea exportului de animale in Regatul Arabiei Saudite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O delegatie de specialisti ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor condusa de presedintele institutiei, dr. Geronimo Branescu, a efectuat, in perioada 23 – 26 aprilie, o vizita de lucru in Regatul Arabiei Saudite.

Vizita, care a avut drept obiectiv initierea negocierilor tehnice pentru deschiderea exportului de animale si produse de origine animala catre Arabia Saudita, a fost realizata cu sprijinul Ministerului de Externe si al Ambasadei Romaniei in Regatul Arabiei Saudite.

Primele discutii au avut loc la Saudy SFDA (Saudi Food and Drug Authority) cu seful institutiei, dr. Hisham Bin Saad Al Jaddaei, cu directorul departamentului de cooperare internationala, ing. Abdulrahman Al Ghurairi si cu directorul departamentului de management al controlului, dr. Mohammed Ali Al Nasser.

A doua runda de negocieri la nivel inalt a avut loc la sediul Ministerului Apelor, Mediului si Agriculturii, cu ministrul adjunct, dr. Hamad Abdulaziz Al Batshan, cu directorul Departamentului Carantina, Ibrahim Al Nowaiser, Mediului, precum si cu vicepresedintele Camerei de Comert si reprezentanti ai oamenilor de afaceri interesati de domeniul agroalimentar.

Tema principala a discutiilor a fost deschiderea exportului de animale si de carne si produse din carne de ovine, bovine si de pasare din Romania.

In acest sens, reprezentantii ANSVSA au prezentat modul de organizare si functionare al serviciilor veterinare si pentru siguranta alimentelor din tara noastra, aspecte privind inspectia oficiala a efectivelor de animale, a produselor alimentare si a capacitatii analitice a retelei de laboratoare apartinand sistemului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor din Romania.

Totodata, a fost inaintata oficialilor sauditi o propunere tehnica, care a inclus modele de certificate sanitare-veterinare de sanatate pentru exportul de animale si produse de origine animala.

Partea romana a folosit acest prilej pentru a evidentia calitatea, extrem de apreciata pe pietele europene, a produselor avicole romanesti, care pot asigura cu succes si pe termen lung necesitatile pietei saudite.

Un subiect, pentru care partea saudita si-a manifestat interesul, a fost capacitatea Romaniei de a asigura cantitati importante de furaje pentru septelul din Arabia Saudita, context in care oficialii sauditi au solicitat si au primit informatii referitoare la conditiile de certificare pentru cereale si furaje.

Reprezentantii ANSVSA si-au exprimat dorinta si disponibilitatea de a organiza vizite ale unor specialisti sauditi la exploatatii de animale, centre de colectare pentru animale, dar si la unitati de abatorizare in sistem „halal” (agreate din punct de vedere al normelor de sacrificare islamice), pentru a certifica, conform procedurilor, faptul ca nu exista riscuri sanitare-veterinare sau de siguranta a alimentelor pentru exporturile din Romania.

La finalul vizitei, cele doua parti au convenit asupra abordarii cu prioritate a relatiilor de cooperare sectoriala in domeniul agro-alimentar si a derularii cu celeritate a tuturor etapelor necesare, pentru demararea, in cel mai scurt timp, a exportului de animale si de produse de origine animala in Regatul Arabiei Saudite.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE