Cum au fost afectate culturile de grau si rapita de diferentele recente de temperatura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii privesc cu ingrijorare modificarile tot mai frecvente de temperatura, de la cresteri bruste la scaderi accentuate ale valorilor din termometre. Aceste variatii au implicatii directe asupra culturilor insamantate la nivel national, in special pentru grau si rapita.

Potrivit directorului Directiei Agricole Salaj, Valentin Duca, culturile agricole insamantate in toamna nu sunt afectate pana in prezent de vremea neobisnuit de calda, noteaza Agerpres.

„Pentru culturile insamantate in toamna nu sunt probleme, chiar daca se inregistreaza temperaturi ridicate. Avem 12.467 de hectare insamantate in toamna din care cu grau, 10.672, cu orz – 831 de hectare, rapita – 826 de hectare si orzoaica, 138. Culturile arata bine. Am fost si in teren si am vazut asta, am discutat si cu societatile care au suprafete mai mari cultivate. La pomi si vie inca nu e problema, nu au pornit in vegetatie”, a precizat Duca.

Directorul Directiei Agricole Salaj a adaugat ca ar putea aparea probleme doar in cazul in care temperaturile ar scadea la valori negative pentru o perioada mai lunga de timp, cea mai sensibila cultura fiind rapita.

„Problema e ce se va intampla in perioada urmatoare. Depinde cat va cobori temperatura in termometru si pe ce perioada se vor intinde temperaturile joase. Dintre toate culturile, cea mai sensibila e rapita. La temperaturi de minus 20 de grade Celsius, pe o perioada mai indelungata, pot sa apara pierderi. Deocamdata culturile de rapita arata destul de bine si sunt pregatite pentru a rezista, dar depinde cat de frig va fi”, a mai spus reprezentantul Directiei Agricole, conform sursei citate.

Ce spune prognoza agrometeorologica pentru perioada 12 – 18 ianuarie 2018

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -6…4°C in primele zile, limite apropiate de normele climatologice si -12…-1°C spre sfarsitul perioadei, valori mai scazute cu 1…5°C comparativ cu mediile multianuale, in toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -7…6°C, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura minima a aerului va oscila intre -17…3°C in cea mai mare parte a tarii, producandu-se inghet la sol.

Se intrevad precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor.

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa a solului pe profilul 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Deficite de umiditate in sol se vor inregistra izolat in centrul, estul, nordul si nord-estul Moldovei, precum si in centrul Dobrogei.

Pe fondul scaderii regimului termic din aer si sol, speciile de toamna vor intra in starea de repaus biologic, pe aproape intreg teritoriul agricol. De asemenea, pe terenurile fara strat protector de zapada, culturile de camp vor putea fi afectate de temperaturile minime scazute din aer, inregistrandu-se brunificari si degeraturi ale frunzelor.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna se vor afla la rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire (20-100%), in cea mai mare parte a tarii.

La cultura de rapita se va semnala infrunzirea (7-12 frunze), la nivelul intregului teritoriu agricol.

In toate plantatiile, la pomii fructiferi si vita-de-vie se va inregistra starea de repaus vegetativ. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon vor fi intrerupte temporar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE