Iata ce culturi agricole din Romania au fost afectate de temperaturile scazute

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

MADR a publicat luni, 29 ianuarie, un jurnal cu cele mai semnificative schimbari petrecute in agricultura, in ultimele zile. Jurnalul abordeaza mai multe ramuri ale agriculturii si prezinta schimbarile aparute in teritoriu, pentru fiecare in parte, dar si modificarile climatice.

In pomicultura, temperatura din zonele pomicole a inregistrat minime zilnice de -7,1 grade Celsius in Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti – Maracineni, -9,7 grade Celsius in Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Baneasa, -8,6 grade in Bistrita, -3,2 grade in Constanta, -7,7 grade in Dabuleni, -7,5 grade Iasi, -7,6  in Targu Jiu si -7,2 grade in Voinesti.

In aceasta perioada, singura planta care a pornit in vegetatie a fost soiul de Migdal Sandi de la SCDP Constanta, neinregistrandu-se pierderi.

Situatia in viticultura din ultimele zile    

In ceea ce priveste zonele viticole, temperaturile minime s-au inregistrat in Podisul Transilvaniei cu -7 grade Celsius, in Dealurile Moldovei cu -9 grade, in Podgoria Odobesti cu -6,6 grade si in Dealul Bujorului cu -11,8 grade. In Dealurile Munteniei si Olteniei, temperaturile minime au fost de 6 respectiv 7 grade Celsius.

Cele mai ridicate minime au fost inregistrate in Crisana si Maramures, cu temperaturi de +1,5 grade Celsius. Singurele pierderi viticole au fost inregistrate in podgoria Iasi iar valoarea acestora este in curs de estimare.

Anumite culturi de camp prezinta ingalbeniri foliare

Temperaturile inregistrate in ultimele zile nu indica valori care sa puna in pericol dezvoltarea culturilor de camp. Conform INCDA Fundulea, maxima inregistrata in aceste zile a fost de 2,9 grade Celsius iar minima de -4,3 grade Celsius. Grosimea stratului de zapada a fost de 3 centimetri iar temperatura solului de 3,4 grade Celsius, normala pentru aceasta perioada.

Majoritatea culturilor de grau si orz sunt deja rasarite, cu exceptia catorva suprafete care au fost semanate mai tarziu. Semanaturile care s-au efectuat pana in prima jumatate a lunii octombrie sunt deja in faza de infratire iar cerealele de toamna sunt in stadiul vegetativ.

Singurele atacuri de boli si daunatori au fost inregistrate izolat, la plante care prezinta ingalbeniri foliare, legate in mare parte de deficiente nutritionale cauzate de precipitatiile abundente si de aprovizionari insuficiente de azot. Nu au fost inregistrate pierderi in nicio cultura de camp din tara.

Culturile de rapita semate prea timpuriu, vulnerabile la temperaturile scazute

Si in cazul culturilor de rapita, stadiul de vegetatie este unul stationar. Culturile de rapita sunt deja rasarite pe majoritatea suprafetelor insa acestea prezinta rasariri neuniforme, in special pe suprafetele unde s-a semanat pe teren uscat.

Unele genotipuri semanate prea timpuriu sunt expuse la temperaturile totusi scazute din aceasta perioada si vor putea avea de suferit din aceasta cauza. In cazul culturilor de rapita, nu s-a inregistrat niciun tip de boala sau de daunator. Singurele pierderi sunt legate de temperaturile scazute din aceasta perioada, care au cauzat reduceri ale aparatului foliar si reduceri de densitate, cu precadere la culturile mai avansate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE