septembrie 17, 2021

Guvern: fermierii, impozit zero pe teren si utilaje agricole din 2018

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Programul de guvernare 2018-2020 arata promitator pentru fermieri, care vor beneficia de garantii de stat in procent de 80% din valoarea oricarui credit accesat pentru a realiza produse agricole sau pentru a procesa produsele obtinute, noteaza Agerpres.

Conform estimarilor realizate, impactul financiar pe care aceasta masura il va aduce se ridica la 87 milioane de euro, conform Programului de Guvernare 2018 -2020.

,,Programul de stimulare a productiei vegetale, zootehnice si a acvaculturii prevede infiintarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garantii de stat, respectiv acordarea de garantii de stat in procent de 80% din valoarea creditului de productie pentru: realizarea productiei agricole si procesarea produselor agricole, realizarea investitiilor cu finantare europeana, realizarea altor investitii in ferme si achizitia de teren agricol’’, arata documentul.

Un astfel de credit de dezvoltare vine cu o dobanda de 2% peste dobanda ROBOR la un an si are un plafon maxim de creditare de 3 milioane de euro.

Cine poate beneficia de pe urma acestui program

Conform informatiilor prezentate in document, obiectivele acestui program sunt cresterea productiei agricole, imbunatatirea calitatii acesteia, cresterea veniturilor la bugetul de stat si sporirea volumului de marfa destinata pietei interne sau externe.

Acest program va avea o durata de 8 ani iar beneficiarii eligibili accesarii creditului sunt 10.000 de societati din agricultura, zootehnie sau acvacultura.

Impozit zero pentru terenurile agricole lucrate si pentru utilaje agricole

Conform unor masuri luate de Ministerul Finantelor Publice, incepand cu acest an, fermierii romani nu vor mai trebui sa plateasca impozit pentru terenurile agricole lucrate si nici pentru tractoare sau alte utilaje agricole.

De asemenea, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale, toate terenurile agricole vor fi cadastrate gratuit pana in anul 2020 si inputurile utilizate in agricultura (ingrasaminte, material saditor, seminte, pesticide, etc.) vor beneficia de un TVA redus de la 9% la 5%.

Revitalizarea liceelor agricole, o prioritate pentru Guvern

Noul program de guvernare pune accent si pe sistemul educational, alocand 264 milioane de euro timp de 4 ani, pentru revitalizarea activitatii liceelor agricole. Prin acest sprijin, se urmareste ancorarea acestor institutii de invatamant in realitatea practica si productiva, bazandu-se mai mult pe pregatirea profesionala a elevilor si mai putin pe dobandirea de cunostinte teoretice, lipsite de fundament real.

Aceasta masura ar oferi de asemenea sprijin institutiilor de invatamant care sunt la un pas de inchidere si va creste interesul elevilor in disciplinele predate. Programul vizeaza 33 de licee agricole si va fi implementat pe parcursul a trei ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE