In agricultura, ca si in alte domenii conexe, echilibrul dintre venituri si cheltuieli poate fi unul strans, de aceea orice economie este binevenita. Din acest punct de vedere, fermierii apeleaza deseori la achizitionarea unor utilaje agricole second hand, o oportunitate excelenta de a gasi utilajul potrivit, la un pret avantajos.
Exista insa cateva aspecte pe care un agricultor e bine sa le aiba in vedere atunci cand cumpara tractoare sau utilaje de acest tip. Vi le prezentam in acest articol:
1. De unde cumparam utilajul
Fara indoiala, prima intrebare care apare atunci cand cautam un utilaj agricol second hand este de unde il vom achizitiona. Pentru a raspunde, este important sa ne gandim la nevoile pe care le vom avea dupa perioada post-achizitie. De exemplu, chiar daca apreciem utilajele agricole americane, inlocuirea unei piese sau a unei consumabile poate deveni o provocare mai mare decat cumpararea utilajului in sine.
De aceea, o decizie inteleapta va avea la baza achizitionarea unui utilaj din spatiul Uniunii Europene, chiar de la fermele mai dezvoltate din vestul continentului. O platforma unde puteti cauta numeroase utilaje si echipamente agricole, la preturi avantajoase, este si Tradus.com, parte din reteaua grupul OLX.
2. Pretul utilajului
Un alt aspect deosebit de important cand alegem sa cumparam un utilaj second hand este, fara indoiala, pretul de achizitie. Specialistii din domeniu recomanda insa ca acesta sa nu fie primul criteriu care sa stea la baza deciziei noastre. Mai degraba ar trebui sa ne interesam cat de fiabil este acel utilaj, ce reputatie are producatorul utilajului, precum si anul de fabricatie.
O economie de moment prin cumpararea unui utilaj agricol foarte ieftin poate fi transformata ulterior intr-o nevoie de a investi in repararea lui. Cu toate acestea, pretul pentru un utilaj agricol second hand este in general cu 30-40% mai ieftin decat unul nou, in functie si de uzura acestuia.
De exemplu, pe platforma amintita, Tradus.com, fermierii au la dispozitie tractoare, echimpamente pentru arat, nutret-fan, recoltare, plantare/semanare, precum si sisteme de irigat.
3. Garantia
In cazul furnizorilor care ofera echipamente si utilaje agricole second hand, fermierii se pot interesa si pot solicita chiar si oferirea unui minime garantii sau macar a unei asistente tehnice de specialitate.
Prin acest mod, ambii parteneri de afaceri, atat vanzatorul cat si cumparatorul au de castigat, in sensul in care furnizorul capata mai multa incredere in randul clientilor, iar fermieri se asigura ca are un produs in stare de functionare pe o durata determinata.
Indiferent de modul in care veti achizitiona un utilaj agricol, este important sa va ganditi la raportul performante/pret, asigurandu-va astfel ca produsul cumparat va raspunde nevoilor dumneavostra din ferma.
Mai multe oferte avantajoase de utilaje si produse agricole gasiti pe Tradus.com, o platforma globala pentru vehicule comerciale utilizate si echipament detinut in prealabil. De asemenea, daca aveti echipament de vanzare, veti gasi noi cumparatori prin intermediul retelei internationale Tradus.com.