5 lucruri la care sa fii atent cand cumperi utilaje agricole la mana a doua

Facebook
Twitter

Utilajele agricole reprezinta o investitie de durata, dar preturile acestora pot fi intimidant de mari si ii pot descuraja mai ales pe micii fermieri, care au nevoie sa lucreze doar parcele restranse de pamant. Pentru ei, o solutie mult mai avantajoasa este sa cumpere utilaje la mana a doua, care sunt considerabil mai ieftine.

Insa la fel cum se intampla si in cazul masinilor second-hand, este important sa stii la ce sa te uiti, astfel incat sa nu fii pacalit si sa dai foarte multi bani sau sa te alegi cu un utilaj uzat, care nu mai functioneaza cum trebuie. Sigur ca unele mici defectiuni pot fi inofensive si reparate rapid, cu costuri minime, mai ales daca ai deja un astfel de aparat de sudura, de nelipsit oricarui gospodar, insa problemele la motor, uzura excesiva a pieselor componente sau alte lucruri pe care vanzatorul incearca sa ti le ascunda pot ajunge sa coste mai mult decat un utilaj nou, motiv pentru care este cu atat mai important sa verifici cu mare atentie si cu un ochi de cunoscator utilajul pe care doresti sa il achizitionezi. Un inspector de utilaje ne spune la ce ar trebui sa fim atenti:

Stai de vorba cu vanzatorul

Inainte de a da banii, trebuie sa stii cum este echipamentul agricol pe care vrei sa il cumperi. Discuta cu vanzatorul si pune intrebarile la care te-ai putea gandi, eventual scrie-le in prealabil si mergi cu foaia in mana. Intreaba despre starea echipamentului si orice probleme anterioare pe care vanzatorul le-a avut. Noteaza raspunsurile pe care le primesti, pentru ca te-ar putea ajuta mai departe, la inspectarea utilajului. Daca observi ca acesta evita intrebarile sau iti da raspunsuri vagi ori incomplete, sunt sanse sa incerce sa iti vanda fie un utilaj despre care nici el nu stie prea multe, fie unul cu probleme.

Pagubele produse de foc sau apa

Utilajele care au fost afectate de foc sau de inundatii sunt, mai mult ca sigur, revopsite, astfel incat sa arate ca noi, iar toate sigiliile si cauciucurile care fac legatura intre partile compomente ale utilajului sunt inlocuite. Aceasta este metoda prin care se vand masini grav avariate, care chiar daca arata bine la exterior, nu mai functioneaza corect. Fii foarte atent la cum arata stratul de vopsea si inspecteaza cu atentie starea partilor de legatura din zona semiremorcii, a motorului si a rotilor. Daca acestea par a fi nou-noute si neafectate deloc de uzura, este posibil ca vanzatorul sa incerce sa ascunda unele defecte ale utilajului.

Gradul de uzura a componentelor

Cu cat utilajul a fost folosit mai mult, cu atat gradul de uzura a pedalelor va fi mai mare si mai vizibil, iar semnele de uzura se vor vedea si pe covorasul din jurul pedalelor. Intereseaza-te cate ore a fost folosit utilajul si ai grija ca durata sa corespunda cu uzura vizibila pe piesele componente.

Inspecteaza cu atentie motorul

Cel mai simplu mod de a testa rapid starea motorului este sa pornesti utilajul. In cazul tractoarelor diesel, de exemplu, fumul negru lasat in urma cand acesta este pus in functiune este normal, insa ar trebui sa se imprastie rapid. Daca pe teava iese numai fum negru, inseamna ca este o problema cu motorul tractorului. De asemenea, utilajul ar trebui sa porneasca imediat si sa prinda viteza repede, chiar daca motorul nu a fost incalzit. Nu uita sa verifici si ventilatia motorului. Poti face acest lucru daca acoperi cu o bucata de hartie capatul tubului de ventilatie si observi apoi daca raman urme de ulei, un semn ca motorul nu este chiar in cea mai buna stare.

Scoate joja de ulei

Joja de ulei iti poate arata cat de des a fost schimbat uleiul utilajului. Daca aceasta este neagra sau miroase a ars inseamna ca proprietarul nu a schimbat suficient de des uleiul. O joja gri sau cu bule de apa lipite de ea poate indica faptul a uleiul a fost amestecat cu apa. Un utilaj care nu a fost ingrijit cum trebuie se va uza mult mai rapid si risti sa te alegi cu unul care va trebui schimbat, piesa cu piesa, la scurt timp, operatiune care te va costa scump.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Rihardzz

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE