PAC: platile distributive, solutia ideala de sustinere a fermierilor mici

Facebook
Twitter

Directorul general adjunct al DG AGRI din cadrul Comisiei Europene, Mihail Dumitru a abordat problema productivitatii fermierilor romani in agricultura si cum ar putea acestia sa se apropie de nivelul agricultorilor europeni.

In viziunea oficialului, cea mai importanta masura pentru cresterea competitivitatii este imbunatatirea structurii exporturilor si promovarea produselor agroalimentare cu o valoare adaugata mai mare. Cresterea autosuficientei  la produse precum carnea de porc, fructe sau legume este un alt aspect considerat important de catre Dumitru.

De asemenea, reprezentantul DG AGRI considera si ca procesul de consolidare si restructurare al fermelor mici este crucial pentru dezvoltarea agriculturii si ca organizarea producatorilor, cercetarea si inovarea trebuie promovate in aceeasi masura.

Cum poti fi sprijiniti detinatorii de ferme mici si tinerii fermieri

Oficialul european mentioneaza ca propunerile Comisiei in PAC 2020 pentru sprijinul acordat detinatorilor de ferme mici si tinerilor fermieri se bazeaza in mare parte pe acordarea platilor distributive si inlesnirea procedeelor de transfer inter-generational al proprietatii (mostenire, taxe de succesiune, sisteme de impozitate etc.)

,,Comisia a prezentat o comunicare privind „Viitorul alimentatiei si agriculturii”. Aceasta comunicare traseaza principalele directii de evolutie a viitoarei Politici Agricole Comune. Acestea sunt: cresterea ambitiei ecologice si a actiunilor climatice; o mai buna distributie a sprijinului public in sensul cresterii echitatii in distributia fondurilor PAC; accent crescut pe inovare si cercetare pentru promovarea agriculturii inteligente; o noua forma de impartire a responsabilitatii intre UE, statele membre si beneficiarii PAC intr-un model bazat pe performanta: innoirea generationala si dezvoltarea instrumentelor de gestiune a riscului”, a mentionat Dumitru.

Cum va arata agricultura romaneasca peste zece ani

Intrebat cum se va dezvolta agricultura autohtona si fermierul roman peste zece ani, oficialul a explicat ca spera la ,,o agricultura mai performanta si mai prietenoasa cu mediul, competitiva la nivel european si mondial, asigurand securitatea alimentara a romanilor si contribuind la securitatea alimentara a europenilor dar si exportand mai multe produse cu valoare adaugata’’.

In urma cu cateva luni, Comisia Europeana a adoptat un document strategic ,,Viitorul alimentatiei si agriculturii’’, document ce tinde sa reglementeze viitorul PAC de dupa anul 2020. In cadrul elaborarii documentului, au fost consultate toate partile care ar putea fi influentate de viitorul PAC. In urma acestor consultari, comisia a primit peste 300.000 de contributii online.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE