AFIR lanseaza inca doua submasuri prin care fermierii pot incasa fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primeste in perioada 29 ianuarie – 30 aprilie 2018 solicitari pentru finantarea proiectelor de infiintare si functionare a grupurilor operationale care dezvolta proiecte pilot si noi produse in sectorul agricol si in cel pomicol prin submasurile 16.1 (agricol) si 16.1a (pomicol) din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Alocarea financiara stabilita pentru prima sesiune de primire a solicitarilor de finantare pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale in sectorul agricol este 6.676.044 euro si 5.850.768 euro pentru sectorul pomicol.  

„Dezvoltarea proiectelor pilot si a unor noi produse in sectorul agricol sau pomicol este o oportunitate excelenta pentru fermierii romani de a se alatura celor europeni in ceea ce priveste inovarea si excelenta in productie. Aceste linii de finantare ofera posibilitatea de a face cercetare aplicata pentru obtinerea unor solutii de eficientizare a proceselor tehnologice sau de obtinere a unor noi produse in vederea comercializarii. Este pentru prima oara cand finantam acest tip de proiecte si consider ca este o ocazie foarte buna pentru angrenarea organismelor de cercetare romanesti sau a altor actori din sectorul agroalimentar si cel pomicol in constituirea unor grupuri operationale care sa duca la o cooperare reala intre toate partile interesate.” a precizat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

Valoarea maxima a sprijinului acordat prin sM 16.1 si sM 16.1a pentru dezvoltarea proiectelor pilot, noi produse, procese si tehnologii este de 500.000 de euro/ proiect. Pentru aceste submasuri pragurile minime sunt de 10 puncte in cazul sM 16.1 si 15 puncte in cazul sM 16.1a, acestea reprezentand pragurile sub care nicio cerere de exprimare a interesului nu este eligibila.

Cererile se depun on-line pe pagina oficiala a Agentiei, afir.ro. Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii interesati au la dispozitie Ghidul solicitantului si anexele aferente sM 16.1 si 16.1a, documente pe care le pot consulta pe site-ul Agentiei, la sectiunea „Investitii PNDR”.

Pentru submasurile (sM) 16.1 si 16.1.a exista o abordare in doua etape, conform precizarilor din fisa masurii. Astfel, in etapa I  se va lansa o sesiune de depunere a Cererilor de exprimare a interesului (CEI) pentru accesarea finantarii proiectelor, iar in etapa a II-a va avea loc depunerea, evaluarea si selectia proiectului detaliat al Grupului Operational (GO).

Cine poate accesa sprijinul

Solicitantii eligibili sunt grupurile operationale, fara statut juridic, constituite in functie de tema proiectului, din minim un partener din domeniul cercetarii sau sectorul agroalimentar si din cel putin un fermier, un grup de producatori, o cooperativa sau o alta forma de asociere in agricultura.

Pe baza temei proiectului care va fi abordata de Grupul Operational, alti parteneri relevanti (cum ar fi: consilieri, ONG-uri, alti consultanti, intreprinderi etc.) se pot alatura parteneriatului.

Parteneriatul poate avea ca membri si persoane fizice neautorizate, cu conditia ca liderul de proiect sa fie cel putin PFA, II, IF (infiinţate conform legii).

Intensitatea sprijinului submasurilor 16.1 si 16.1.a este 100% nerambursabila pentru urmatoarele tipuri de cheltuieli specifice:

– elaborarea de studii pregatitoare, studii de fezabilitate si planuri, inclusiv planul proiectului;

– cheltuieli de functionare a GO (cheltuieli de transport si diurna ale coordonatorului sau echipei de proiect si partenerilor, costuri legate de activitatile parteneriatului, conform legislatiei nationale; onorarii ale personalului; cheltuieli legate de inchirierea spatiilor de desfasurare a intalnirilor parteneriatului, inchiriere sediu, achizitie echipamente IT si alte dotari necesare desfasurarii cooperarii);

– costurile directe generate in mod specific de activitatile incluse in planul de proiect depus de GO (cheltuieli legate de chirii pentru echipamente, utilaje, imobile necesare desfasurarii activitatii descrise in proiect, altele decat sediu; investitii de modernizare si/sau constructie cladiri, echipamente, utilaje necesare implementarii proiectului; aplicatii software adecvate activitatii descrise in proiect);

– cheltuieli generate de diseminarea rezultatelor (organizare evenimente diseminare, pliante, publicatii, participare evenimente specifice in vederea diseminarii rezultatelor etc.).

In cazul in care prin proiect vor fi prevazute si actiuni aferente submasurilor 4.1, 4.1a, 4.2 si 4.2a, acestea vor respecta intensitatea aferenta.

Dintre cheltuielile neeligibile pentru investitiile finantate in cadrul sM 16.1 si sM 16.1.a, amintim cateva tipuri: cheltuielile cu achiziţionarea de bunuri si echipamente second hand, cheltuieli cu achizitia mijloacelor de transport pentru uz personal si pentru transport persoane, constructia sau modernizarea locuintei si sediilor sociale, cheltuieli cu investitiile ce fac obiectul dublei finantari care vizeaza aceleasi costuri eligibile, achizitionarea de cladiri etc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE