Prognoza agrometeo 6-12 ianuarie: starea de vegetatie pentru cultura graului

Facebook
Twitter

Intervalul 6-12 ianuarie se va caracteriza prin mentinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -2…12°C in toate zonele de cultura, abaterile termice pozitive fiind 1…10°C. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 2…16°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va oscila intre -5…9°C in cea mai mare parte a tarii, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare, local fiind conditii de producere a inghetului la sol.

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploaie, dar si izolat mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea regiunilor.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 6-12 ianuarie

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra izolat in centrul, estul, nordul si nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 6-12 ianuarie

Regimul termic din aer mai ridicat decat in mod obisnuit va imprima ritmuri in general normale in desfasurarea proceselor vegetative ale plantelor, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Cerealierele de toamna (orz si grau de toamna) vor parcurge rasarirea, aparitia frunzei a treia si infratirea (20-100%), starea de vegetatie fiind in general buna si medie.

In functie de data semanatului, rapita se va afla in faza de infrunzire (7-14 frunze) la nivelul intregii tari.

Speciile pomicole si viticole isi vor continua starea de repaus biologic, in toate plantatiile.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon (araturi, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi) se vor desfasura pe ansamblu normal.

Recomandari de specialitate pentru perioada 6-12 ianuarie

  • Continuarea efectuarii araturilor de iarna pe suprafetele fara strat de zapada si cu inghet superficial la sol;
  • Aplicarea ingrasamintelor cu azot la culturile cerealiere de toamna si organice in plantatiile pomi-viticole;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (incorporarea gunoiului de grajd, araturi, etc.) in vii si livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE