Prognoza agrometeo 13-19 decembrie: procesele vegetative vor evolua normal

Facebook
Twitter

Pe ansamblu, in intervalul 13-19 decembrie va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -1…13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…10°C, la nivelul intregului teritoriu. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 2…17°C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre -4…10°C in cea mai mare parte a tarii, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, unde vor fi conditii de producere a inghetului la sol.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale in majoritatea regiunilor agricole, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 13-19 decembrie

In cultura graului de toamna aprovizionarea cu apa a solului pe profilul 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), izolat in centrul, estul, nordul si nord-estul Moldovei, nord-vestul Banatului, centrul si estul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 13-19 decembrie

Ca urmare, la speciile de toamna, procesele vegetative vor evolua in general normal in aproape toata tara, cu exceptia zonelor depresionare nordice si centrale, unde se va inregistra starea de repaus biologic. Pe ansamblu, starea de vegetatie a culturilor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna infiintate in perioada optima isi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) si infratire (30-100%).

La culturile tardive vor predomina rasarirea (70-100%) si aparitia frunzei a treia (50-100%).

La cultura de rapita din sudul, sud-estul si estul tarii se va semnala predominant infrunzirea (7-12 frunze).

Pomii fructiferi si vita de vie vor parcurge stadiul de repaus biologic, la nivelul intregii tari.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp (araturi adanci de toamna, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi, etc.) se vor desfasura in general in bune conditii, acestea fiind intrerupte temporar doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 13-19 decembrie

  • Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la cerealierele de toamna;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la speciile de toamna semanate in epoca optima;
  • Lucrari de intretinere in plantatiile pomicole si viticole;
  • Finalizarea araturilor adanci de toamna.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE