Mistretul salbatic joaca rolul principal in raspandirea pestei porcine africane in intreaga Europa. Studierea metodelor de limitare sau de stopare a acestui vector de infectie este subiectul central al unui atelier deschis de FAO, in Kaunas, Lituania.
Pesta porcina africana este o boala virala a porcilor domestici si mistretilor care prezinta febra hemoragica si are ca rezultat mortalitate de pana la 100% a animalelor infectate. Nu are riscuri pentru sanatatea umana, dar poate avea consecinte socio-economice, comerciale si de securitate alimentara majore.
Boala s-a raspandit in intregul Caucaz si Europa de Est de la intrarea sa in Georgia din Africa in 2007. In anii care au urmat, boala a trecut frontierele si a intrat in Armenia, Federatia Rusa, Ucraina, Belarus, Lituania, Polonia, Letonia, Moldova si recent Republica Ceha si Romania. Orice tara cu un sector al productiei de porcine sau de mistret este in pericol.
In timp ce toti membrii familiei de porcine sunt vulnerabili la infectie, boala clinica este vazuta doar la porcii domestici si salbatici, precum si la mistretii europeni cu care sunt inruditi. In prezent nu exista vaccin impotriva virusului pestei porcine africane.
“Nu este inca clar modul in care mistretii salbatici transmit boala”, a spus ofiterul FAO pentru sanatatea animala Daniel Beltran-Alcrudo, “dar pare sa depinda in mare masura de densitatea populatiei si de interactiunea cu productia de porci cu o biosecuritate scazuta”.
Intrucat serviciile veterinare nu sunt bine pregatite sau experimentate in tratarea faunei salbatice, Beltran-Alcrudo a spus ca este esential sa se faciliteze intelegerea si coordonarea cu autoritatile din domeniul faunei si padurilor – precum si cu vanatorii – pentru a confrunta cu succes cu boala.
In cazul in care pesta porcina africana se stabileste la populatia de porci mistreti sau de porci salbatici, controlul eficient devine o provocare. Strategia este de a minimiza contactul dintre mistreti si porcii domestici prin imprejmuirea fermelor de porci, limitarea numarului de porci liberi sau salbatici si asigurarea eliminarii corespunzatoare a deseurilor de la sacrificare si din bucatarii.
Pentru a proteja porcii din exploatatiile de aceasta boala, ANSVSA recomanda respectarea urmatoarelor:
- nu intrati in adaposturile unde cresteti porcii, cu incaltamintea si hainele cu care ati umblat pe strada; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa puneti o tavita cu paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustica;
- cresteti porcii doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini de curtea dumneavoastra, cu porci mistreti sau cu alti proprietari de porci domestici;
- nu hraniti animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gatita in familie;
- daca exista vanatori in familie, care aduc carne de mistret, sub nicio forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii sau resturi de carne;
- nu scoateti scroafele sau vierii din exploatatie in scopul montei cu animale din alta exploatatie;
- nu cumparati purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit;
- nu folositi in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ea ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreti bolnavi.