MADR: subventii egale pentru fermierii romani cu cei din Europa si mentinerea sprijinului cuplat dupa 2020

Facebook
Twitter

In data de 06 martie 2017, secretarul de stat Alexandru Potor a participat la cea de a 3524-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) – Bruxelles. Pe ordinea de zi s-a aflat propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind instituirea unui plan multianual pentru speciile pelagice mici din Marea Adriatica, precum si un schimb de opinii ce vizeaza PAC dupa 2020, potrivit unui comunicat MADR.

In cadrul Comitetului Special Agricol (CSA) din data de 27 februarie a.c. a fost pregatita agenda Consiliului din 6 martie. Presedintia malteza a comunicat un document pentru reuniunea CSA avand ca tema Viitorul Politicii Agricole Comune (PAC), in care sunt mentionate si intrebarile pentru dezbaterea din Consiliu.

Acestea sunt axate pe cele mai eficace cai de abordare a prioritatilor noii PAC, precum si pe ipoteza unui exercitiu de redistribuire (reechilibrare) intre primul si cel de-al doilea pilon PAC pentru a raspunde adecvat acestor prioritati

Prioritatile mentionate de Presedintia malteza (in documentul CSA) sunt: construirea capacitatii de rezistenta a PAC (managementul riscurilor, accesul la instrumente financiare, competitivitate si inovare etc.), raspunsul la provocarile de mediu (Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila), asigurarea transferului intre generatii (transferul de cunostinte, instruire, reducerea poverii administrative), mentinerea orientarii catre piata, intarirea pozitiei fermierilor, simplificarea PAC.

Romania sustine propunerea Presedintiei de a initia o dezbatere privind perspectivele Politici Agricole Comune post 2020.

Romania este de acord cu prioritatile prezentate de Presedintie, apreciind in mod deosebit importanta continuarii promovarii unor masuri pentru gestionarea riscurilor in agricultura, cresterea competitivitatii in paralel cu asigurarea reinnoirii generatiilor prin asigurarea accesului la finantare, precum si gasirea unui echilibru corect intre deschiderea de noi piete si protejarea sectoarelor sensibile.

De asemenea, Romania considera ca prin intermediul unor astfel de actiuni politica de dezvoltare rurala poate contribui la cresterea economica durabila la nivelul zonelor rurale din UE.

In ceea ce priveste primul pilon, Romania sustine convergenta platilor pentru eliminarea decalajelor intre Statele Membre privind cuantumul la ha, precum si mentinerea dupa 2020 a schemelor de plati directe actuale, inclusiv sprijinul cuplat.

In completarea prioritatilor identificate de Presedintie, Romania propune includerea si a urmatoarelor prioritati:

1. Cresterea viabilitatii si vitalitatii zonelor rurale: prin centrarea sprijinului Uniunii pentru investitii in zonele rurale in vederea dezvoltarii afacerilor, serviciilor publice si private si a infrastructurii, totodata cu accent pe crearea de locuri de munca, cresterea economica, ecologica si favorabila incluziunii.

Toate acestea ar trebui sa fie asigurate pentru initiativele care incurajeaza o agricultura si o economie rurala competitiva si diversificata.

Ne dorim ca politicile europene sa fie concentrate pe promovarea calitatii vietii in zonele rurale si sa raspunda nevoilor tinerilor din mediul rural in ceea ce priveste diversificarea, locurile de munca si facilitarea reinnoirii generatiilor.

Sprijinul Uniunii trebuie sa consolideze legaturile rurale-urbane si sa alinieze dezvoltarea durabila a zonelor rurale in concordanta cu cea a zonelor urbane.

2. Consolidarea guvernarii locale in mediul rural: prin cresterea capacitatii administrative si eficacitatea structurilor care guverneaza la nivel regional si local si a grupurilor bazate pe comunitate.

Avand in vedere succesul la nivel european al abordarii LEADER, precum si abordarile PAC 2014-2020 privind importanta Parteneriatului european de inovare pentru agricultura, este necesar ca initiativele promovate de jos in sus la nivel local sa fie implementate intr-un mod mult mai eficient si inovativ pentru mobilizarea potentialului rural.

In marja Consiliului, secretarul de stat Alexandru Potor a avut o intalnire cu presedintele COPA COGECA, Thomas Magnusson si cu Secretarul General, Pekka Pesonen.

Cu aceasta ocazie, s-au discutat subiecte privind utilizarea neonicotinoidelor in agricultura, avantajele asocierii si importanta reprezentativitatii la nivel european in cadrul COPA COGECA, sustinerea pe care o poate acorda COPA COGECA pentru largirea infrastructurii secundare de irigatii etc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE