Peste 48.000 de fermieri au beneficiat de ajutoare pentru reducerea voluntara a productiei de lapte

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aproximativ 48.000 de fermieri au beneficiat de sprijinul european dedicat exploatatiilor de vaci care aleg sa isi reduca voluntar productia de lapte, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Schema de sprijin a dus la o reducere totala a productiei de lapte de circa 834.000 de tone. Din bugetul initial alocat, de 150 de milioane de euro, aproape 112 milioane de euro au fost utilizate pentru a compensa reducerile de productie.

Aceasta scheme de ajutor, lansata in 2016, a avut ca scop contrabalansarea efectelor crizei din sectorul lactatelor, prin reducerea cantitatii de lapte de pe piata.

Pentru a incuraja fermierii sa isi reduca voluntar productia, Comisia Europeana a oferit un sprijin financiar de 14 eurocenti pentru fiecare litru de lapte redus.

Pretul mediu al laptelui in aprilie 2017 a fost de 32,79 de eurocenti pe litru, in crestere cu 21% fata de aceeasi luna din 2016.

Beneficiarii eligibili au fost producatorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumparatori in luna iulie 2016 si care s-au angajat sa reduca livrarea cantitatii de lapte intr-o perioada calendaristica de 3 luni -perioada de reducere, in comparatie cu aceeasi perioada din anul precedent – perioada de referinta. Reducerea pentru care solicita ajutor a fost de minim 1.500 kg si de cel mult 50% din cantitatea livrata in perioada de referinta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE