Aproximativ 48.000 de fermieri au beneficiat de sprijinul european dedicat exploatatiilor de vaci care aleg sa isi reduca voluntar productia de lapte, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Schema de sprijin a dus la o reducere totala a productiei de lapte de circa 834.000 de tone. Din bugetul initial alocat, de 150 de milioane de euro, aproape 112 milioane de euro au fost utilizate pentru a compensa reducerile de productie.

Aceasta scheme de ajutor, lansata in 2016, a avut ca scop contrabalansarea efectelor crizei din sectorul lactatelor, prin reducerea cantitatii de lapte de pe piata.

Pentru a incuraja fermierii sa isi reduca voluntar productia, Comisia Europeana a oferit un sprijin financiar de 14 eurocenti pentru fiecare litru de lapte redus.

Pretul mediu al laptelui in aprilie 2017 a fost de 32,79 de eurocenti pe litru, in crestere cu 21% fata de aceeasi luna din 2016.

Beneficiarii eligibili au fost producatorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumparatori in luna iulie 2016 si care s-au angajat sa reduca livrarea cantitatii de lapte intr-o perioada calendaristica de 3 luni -perioada de reducere, in comparatie cu aceeasi perioada din anul precedent – perioada de referinta. Reducerea pentru care solicita ajutor a fost de minim 1.500 kg si de cel mult 50% din cantitatea livrata in perioada de referinta.