Mesajul comisarul Phil Hogan pentru tinerii fermieri europeni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fenomenul de imbatranire demografica este unul care acapareaza pe zi ce trece intreaga Europa. Acest lucru devine insa si mai pregnant in mediul rural, acolo unde oportunitatile limitate ii fac pe multi tineri sa paraseasca locurile natale, mutandu-se fie la orase, fie chiar in alte tari. Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, a anutat recent ca unul dintre obiectivele majore al investitiilor cu fonduri europene este pastrarea tinerilor in zonele rurale.

„Tinerii tind sa paraseasca tot mai des zonele rurale din cauza nivelului redus de oportunitati. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca zonele rurale sunt locuri atractive pentru a trai si munci. Trebuie sa reducem exodul tinerilor din zonele rurale”, a declarat Comisarul European pentru Agricultura.

Potrivit statisticilor Uniunii Europene, doar 6% din administratorii fermelor vegetale sunt tineri sub 35 de ani. Mai mult decat atat, din totalul de 10,8 milioane de ferme din UE, aproape 3,5 milioane (31%) sunt administrate de persoane cu varsta de 65 sau peste 65 de ani, iar 2,6 milioane de ferme (25%) sunt administrate de catre manageri cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani.

Pe langa necesitatea unor investitii tot mai mari in zonele rurale, Phil Hogan a atras atentia si asupra „decalajului digital” intre zonele rurale si urbane. „O dezvoltare urbana durabila se bazeaza pe prosperitatea zonelor rurale In pofida faptului ca avem 300 de milioane de cetateni europeni care traiesc in zonele rurale, doar 25% dintre ei beneficiaza de internet rapid. Asta in comparatie cu procentul de 70% din zonele urbane. Obiectul UE este ca fiecare companie sau gospodarie sa beneficieze de internet rapid, la o viteza de cel putin 30 MB/s, pana in 2020”, a mai spus Phil Hogan.

Pentru intrega perioada de programare 2014 – 2020 Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetara totala a Masurilor implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE