Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a primit, in 21 iunie 2016, vizita unei delegatii din Germania, din care au facut parte domnul dr. Reto Ingold, din partea Demeter International, doamna dr. Ursula Hudson, de la Slowfood Germania si doamna Cristina Bühler von Bäuerliche de la Erzeugergemeinschaft Schwäbisch Hall und Ecoland Germania.

Tema intalnirii a fost infiintarea unui proiect roman agricol ecologic, bio dinamic regional, cultural, social, economic, care urmareste, printre altele, recunoasterea certificarii agricole bio dinamice – Demeter – in Romania precum si promovarea, dezvoltarea si sprijinirea agriculturii ecologice si sustinerea agricultorilor, mai ales a tinerilor agricultori mici si mijlocii. In acest proiect se are in vedere si integrarea principiului Slowfood, promovarea si sustinerea agriculturii ecologice regionale.

Ministrul Achim Irimescu a explicat, in cadrul intalnirii, ca in Romania exista foarte multi producatori mici care trebuie incurajati sa se asocieze, sa puna marfa in comun si sa o valorifice pe piata. In acelasi timp, ministrul apreciaza ca este nevoie de o informare a consumatorilor pentru a intelege avantajele pe care le aduce conceptul de slow-food si certificarea Demeter in Romania. Ministrul a prezentat, pe scurt, oportunitatile pe care le au fermierii prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, referindu-se in special la subMasura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, la subMasura 4.1 – investitii in exploatatii agricole si la subMasura 4.2 – Procesare produse agricole.

Initiatorii acestui proiect isi propun totodata readucerea si pastrarea soiurilor de seminte ecologice regionale, autohtone precum si dezvoltarea pietii de desfacere a produselor ecologice taranesti, pe plan local, regional, national, international. Promovarea si dezvoltarea marketingului psihologic pozitiv, ecologic si educational este un alt obiect propus in cadrul acestui proiect.

De asemenea, se doreste realizarea unui schimb de experiente agricole ecologice nationale si internationale a agricultorilor mici si mijlocii, dar si a elevilor din liceele agricole si a studentilor din facultatile de agronomie. Informarea educationala nutritionala, pornind de la camp pana la farfurie, a copiilor, a tinerilor dar si a adultilor, printr-o colaborare practica cu gradinite, scoli, licee, institutii, avand in vedere si principiul Slow Food, constituie un alt deziderat al celor implicati in acest proiect.

Share on Facebook