Cum se va modifica Politica Agricola Comuna: principalele schimbari anuntate de Phil Hogan

Facebook
Twitter

Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, a oferit pentru prima data mai multe detalii punctuale cu privire la modul in care va fi schimbata si, de asemenea, simplificata noua Politica Agricola Comuna, in special dupa consultarile publice demarate in acest an.

Astfel, un punct important al discutiilor a fost reprezentat de flexibilizarea sistemului de sanctiuni si deadline-uri aferent depunerii cererilor de plata. Comisarul a subliniat totodata si necesitatea ca procedurile de control la fata locului sa fie simplificate, fara a afecta acuratetea verificarilor. In acest context a fost precizata si importanta clarificarii normelor privind platile pentru tinerii fermieri.

Un alt aspect al discutiei a vizat si cerintele privind ecologizarea si administrarea zonelor de interes ecologic (ZIE), care, in opinia Comisarului ar trebui clarificate si imbunatatite.

Phil Hogan a precizat de asemenea ca viitoarea Politica Agricola Comuna va oferi o mai mare flexibilitate statelor membre in a-si contura Programele Nationale de Dezvoltare Rurala (PNDR), astfel incat sa raspunda prompt si eficient la dezastre naturale.

O alta simplificare vizata este si fuzionarea celor doua programe scolare, laptele si fructele si legumele.

Comisarul European a mai spus ca modificarile la PAC vor include si noi norme privind definirea organizatiilor de producatori din sectorul fructelor si legumelor. De asemenea, se vor opera simplificari si asupra normelor de etichetarea a vinurilor, precum si a termenilor de produse traditionale, cu Indicatie geografica protejata (IGP) si Denumire de origine protejata (DOP).

Nici apicultorii nu au fost uitati. Potrivit Comisarului European, noua PAC va include reguli simplificate cu privire la modul de gestionare a sprijinului pentru sectorul apicol.

De asemenea, Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, a anuntat ca noua Politica Agricola Comuna va pune accent pe simplificarea procedurilor de accesare a platilor directe pentru beneficiar.

„Pentru viitoarea strategie agricola vom pune un accent deosebit asupra simplificarii pentru beneficiarul de plati directe. Fireste, simplificarea va avea efect si asupra Agentiilor de Plati, precum si a functionarilor europeni, insa determinarea mea este sa acordam prioritate beneficiarilor”, a spus Phil Hogan.

Romania, prin oficialii sai, a sustinut la Bruxelles mentinerea celor doi piloni ai Politicii Agricole Comune (PAC) si dupa 2020, continuarea platilor directe, precum si a procesului privind reducerea decalajelor intre statele membre.

Aproape 20 de miliarde de euro urmeaza sa fie investite in agricultura romaneasca, precum si in zonele rurale, pana in 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comuna (PAC).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE