Pe langa cei 100.000 de fermieri aflati in esantionul de control, alti 11.000 de agricultori vor fi controlati suplimentar de catre Agentia de Plati. Mai exact, este vorba de fermierii controlati in anul anterior la care diferenta dintre suprafata declarata si suprafata determinata nu depaseste 10 % din suprafata determinata.
„Esantionul de control suplimentar pe Campania 2017 cuprinde 11.256 fermieri care, in campania anului precedent, au avut o sanctiune administrativa redusa conform art. 19a alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 si au fost in esantionul de control in anul precedent”, se arata intr-un raspuns al Agentiei de Plati, oferit la solicitarea StiriAgricole.ro.
Procedura de suplimentare s-a efectuat conform art. 33a, alin (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 809/2014, cu modificarile si completarile ulterioare: Beneficiarii care au facut obiectul unei sanctiuni administrative reduse in conformitate cu articolul 19a alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 pentru o schema de ajutor sau masura de sprijin legata de suprafata in urma unei supradeclarari identificate in cursul unui control la fata locului fac obiectul unei monitorizari la fata locului pentru respectiva schema de ajutor sau masura de sprijin in cursul anului de cerere urmator.
In perioada 01 iulie – 01 octombrie 2017, in conformitate cu Ordinul MADR nr. 18/03.02.2017 privind stabilirea modalitatii de coordonare a implementarii schemelor de plati directe si a ajutoarelor tranzitorii care se aplica in agricultura, APIA efectueaza controlul la fata locului pentru cererile unice de plata esantionate la controlul pe teren, iar controlul aferent al unor obligatii specifice va avea loc in iarna sau in primavara anului urmator.
Obligatiile fermierilor selectati la control sunt urmatoarele: sa permita accesul inspectorilor pe terenul fermei; sa prezinte inspectorilor informatii si documente legate de obiectul controlului; sa delimiteze parcelele, la fata locului, daca pe parcelele invecinate a fost infiintata aceeasi cultura.
Potrivit Agentiei de Plati, esantionul de control contine un numar de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecoconditionalitate, a schemelor de sprijin pe suprafata si in sectorul zootehnic, astfel: pentru controlul pe teren prin metoda clasica – 28.547 fermieri si pentru controlul pe teren prin metoda teledetectiei – 75.599 fermieri.
In cazul in care fermierul refuza sau restrictioneaza accesul in exploatatie a reprezentantilor APIA, pentru efectuarea controlului la fata locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibila.
Ministrul Agriculturii a anuntat recent ca isi propune sa inceapa plata avansului din subventii la 15 octombrie.