MADR a platit 60 de milioane de lei pentru cultivarea tomatelor in spatii protejate

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii a anuntat ca pana in prezent 4.510 de fermieri au primit aproape 60 de milioane de lei in cadrul programului de sprijin pentru tomate, potrivit Agerpres.

„Din cei 8.381 de agricultori inscrisi in program, pe ciclul I de productie, au depus deconturi 4.510, fiind platita deja suma de 59,21 milioane de lei. Pentru ciclul II de productie s-au inscris in program pana in prezent 3.826 de agricultori, dar acestia pot continua sa se inscrie pana cand intra cu produsele pe piata, respectiv perioada noiembrie-decembrie 2017”, au precizat reprezentantii MADR pentru sursa citata.

Majoritatea producatorilor de tomate inscrisi in program provin din judetele Olt, Giurgiu, Galati, Dolj, Buzau si Teleorman.

Numarul total al celor care s-au inscris in acest program este de 7.337 beneficiari din toate judetele tarii, cei mai multi inscrisi fiind din judetele Olt, Giurgiu, Galati, Dolj, Buzau, Teleorman, fapt ce demonstreaza interesul deosebit manifestat de producatorii agricoli pentru aceasta forma de sprijin.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de cel putin 1.000 mp, sa obtina o productie de minimum 2 kg tomate/mp, dar si sa valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg dovedita cu documente justificative.

Schema de ajutor de minimis este destinata producatorilor agricoli persoane fizice care detin atestat de producator, producatorilor agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderilor individuale si familiale, producatorilor agricoli persoane juridice.

Potrivit datelor MADR, importurile de rosii se ridica anual la 50.000 de tone si costa in jur de 35 de milioane de euro, in timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone cu o valoare de 2 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE