Fermierii cer conditii echitabile pentru subventiile agricole

Facebook
Twitter

UE si Brazilia – doi dintre cei mai mari producatori mondiali de produse agricole – au transmis recent la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) o propunere comuna vizand sprijinul pentru productia agricola si masuri de securitate alimentara. Obiectivul este de a limita denaturarile pietei, in vederea asigurarii la nivel global a unor conditii echitabile pentru agricultori, tinand seama in acelasi timp de nevoile particulare ale tarilor in curs de dezvoltare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Columbia, Peru si Uruguay si-au exprimat deja sprijinul pentru aceasta initiativa si sunt cosponsorii propunerii elaborate de UE si Brazilia.
Sprijinul intern acordat agriculturii reprezinta un aspect important in negocierile premergatoare celei de a 11-a Conferinte ministeriale a OMC, care va avea loc la Buenos Aires, in decembrie 2017.

Comisarul pentru comert, doamna Cecilia Malmström, a declarat: „Impreuna cu Brazilia si cu alte tari, demonstram sprijinul nostru ferm pentru un sistem mondial de comert bazat pe reguli, intr-un moment important pentru Organizatia Mondiala a Comertului. Propunerea noastra este in acelasi timp ambitioasa si realista. Ea va asigura faptul ca, la Buenos Aires, vom putea avea negocieri orientate spre viitor si, speram, incununate cu succes, cu privire la acest aspect important.

Domnul Phil Hogan, comisarul insarcinat cu agricultura si cu dezvoltarea rurala, a declarat: „Sunt incantat ca UE si Brazilia pot sa isi continue rolul de lider manifestat in 2015 la Conferinta ministeriala de la Nairobi, unde propunerea noastra comuna a condus la istorica reforma a regulilor vizand concurenta in domeniul exporturilor de produse agricole. In prezent, ne indreptam atentia catre subventiile agricole interne. UE si-a reformat substantial politica agricola. Aceasta propunere ar trebui sa indemne alti membri ai OMC sa urmeze exemplul nostru si astfel sa asigure conditii de concurenta echitabile pentru toti agricultorii pe pietele locale, regionale si globale.

Propunerea sugereaza crearea unor conditii de concurenta echitabile intre membrii OMC prin limitarea, proportional cu dimensiunea sectorului agricol al fiecarei tari, a subventiilor agricole care denatureaza comertul. Initiativa tine seama de nevoile specifice ale tarilor in curs de dezvoltare: tarile cel mai putin dezvoltate ar fi scutite de orice limite pentru subventii pentru a permite dezvoltarea sectorului lor agricol.

Alte tari in curs de dezvoltare si-ar putea, de asemenea, sprijini agricultorii intr-un mod mai generos si ar putea sa beneficieze de mai mult timp pentru a se adapta. Avand in vedere importanta bumbacului pentru multe tari in curs de dezvoltare, propunerea abordeaza, de asemenea, intr-un mod specific, oportun si ambitios, subventiile aplicate in acest sector si care denatureaza comertul.

In ceea ce priveste schemele de detinere de stocuri publice in scopul asigurarii securitatii alimentare, propunerea pune in aplicare mandatul Conferintei ministeriale din 2013 de a reconcilia practicile publice existente cu regulile OMC privind subventiile. Regulile privind astfel de scheme de detinere de stocuri ar fi consolidate si insotite de masuri vizand evitarea efectelor negative, de denaturare a pietei.

Alte aspecte, in cazul carora UE indeamna, de asemenea, la gasirea unor noi solutii care urmeaza sa fie discutate la Conferinta ministeriala a OMC din decembrie, sunt subventiile din domeniul pescuitului, comertul electronic, reglementarea interna in domeniul serviciilor, transparenta pentru intreprinderile de dimensiuni mai mici si facilitarea investitiilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE