zmeura

Ce subventii vor primi anul acesta fermierii care au cultivat legume in spatii protejate

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii a publicat de curand un proiect de act normativ prin care se stabilesc cuantumurile subventiilor acordate de APIA pentru legumele cultivate in spatii protejate.

Mai exact, pentru Campania 2015, agricultorii romani vor beneficia de un sprijin cuplat in valoare de 4.784 euro/hectar pentru legumele cultivate in sere: tomate, castraveti, ardei, varza pentru consum in stare proaspata si castraveti pentru industrializare si de 8.370 euro/hectar pentru legume cultivate in solare: tomate, castraveti, ardei, varza si vinete pentru consum in stare proaspata si castraveti pentru industrializare.

Cuantumul platii pe unitatea de masura pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul vegetal se calculeaza prin raportarea sumelor prevazute la alin. (1) la suprafetele eligibile pentru culturile respective. Pentru culturile de legume cultivate in solare, prevazute la alin. (1) lit. m), cuantumul platii pe unitatea de masura nu poate depasi 50% din cuantumul rezultat din calculul cuantumului platii pe unitatea de masura pentru cultura de legume cultivate in sere, prevazute la alin. (1) lit. l). Pentru cultura de cartof timpuriu pentru industrializare, prevazuta la alin. (1) lit. r), cuantumul platii pe unitatea de masura nu poate depasi cuantumul rezultat din calculul cuantumului platii pe unitatea de masura pentru cultura de samânta de cartof, prevazuta la alin. (1) lit. g, se mai noteaza in actul normativ.

Conform datelor APIA, oferite la solicitarea StiriAgricole.ro, pentru legumele din sere au solicitat subventii doar 34 de fermieri, pentru 108 de hectar. Plafonul stabilit este de 2.392.100 euro. De asemenea, 101 fermieri au solicitat subventii pentru legumele din solarii, avand o suprafata totala de 27 de hectare. Plafonul stabilit in acest caz este de 10.762.500 euro.

Platile pentru ajutoarele nationale tranzitorii si pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul vegetal se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE