Peste 3.200 de fermieri au solicitat sprijinului financiar pentru tomate cultivate in spatii protejate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La data de 21 februarie 2017, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au fost primite 3.214 de solicitari de inscriere in programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, conform unui comunicat al ministerului.

Acestea provin din 40 de judete, cele mai multe solicitari fiind din Olt, Giurgiu, Dolj, Galati, Teleorman si Buzau. Estimarile expertilor din MADR indica un numar de peste 9.800 potentiali beneficiari la nivelul intregii tari.

In judetul Valcea, comuna Nicolae Balcescu, ministrul a remarcat ingeniozitatea unui producator agricol, care a cultivat capsune in solarii, aratandu-se dornic sa le inlocuiasca cu rosii, pentru a le livra in ciclul 2 de productie (perioada noiembrie – decembrie). Intrucat solarul se afla la poalele muntelui, fermierul a dezvoltat un sistem de protectie cu plasa impotriva zapezilor abundente care ar putea deteriora constructia realizata din lemn de salcam.

Din discutiile purtate cu producatorii agricoli a reiesit faptul ca acestia sunt interesati de programul de sprijin pentru tomate, precum si de cel pentru producatorii de carne de porc.

Producatorii agricoli din Romania sunt sustinuti incepand din acest an, printr-un program guvernamental, sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona.

Pentru a fi eligibili acordarii acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

– Sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minimum 1000 mp, marcata la loc vizibil cu o placa indicator inscriptionata “Program sustinere tomate, 2017“ si sa mentioneze numarul cererii depuse pentru obtinerea finantarii;

– Sa obtina o productie de minimim 2 kg de tomate/mp si sa valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedita cu documente justificative, de pe suprafata de teren mentionata;

– Sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in sere si solarii;

– Sa valorifice productia in perioadele ianuarie-mai inclusiv, si noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, suma ce reprezinta contravaloarea in lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafata de 1.000 de metri patrati. Programul se desfasoara pe o perioada de 8 ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE