Romania sustine mentinerea platilor directe pe suprafata si dupa 2020

Facebook
Twitter

Teodor Mihalcea, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la Reuniunea ministrilor Agriculturii din cadrul Grupului de la Visegrad 4+3 (Bulgaria, Romania, Slovenia). Evenimentul s-a desfasurat intre 25-26 octombrie 2016, la Varsovia, sub presedintia poloneza a Grupului de la Visegrad +3, se arata intr-un comunicat MADR.

Tematica reuniunii a vizat prioritatile in domeniul agricol ale presedintiei poloneze a Grupului de la Visegrad – revizuirea Cadrului Financiar Multianual (MFF) 2014-2020 cu implicatii asupra regulamentelor Politicii Agricole Comune (PAC) si viitorul acesteia dupa 2020, precum si dezbaterea preliminara a propunerilor de simplificare a PAC cuprinse in Regulamentul Omnibus.

Romania sustine declaratia comuna pe Omnibus si subliniaza importanta mentinerii sprijinului pentru organizatiile de producatori, mai ales in acele State Membre unde gradul de organizare in sectorul de legume–fructe este scazut.

Modificarile propuse cu privire la suportarea consecintelor financiare ale nerecuperarii debitelor si eliminarea regulii 50/50 ar putea conduce la importante consecinte financiare pentru Statele Membre si nu poate fi acceptat. Schimbarile importante care s-au initiat in MFF 2014-2020 este bine sa se continue si in noua perspectiva financiara, iar in acest sens este important sa se ajunga la convergenta platilor directe intre Statele Membre.

In plus fata de propunerile incluse in OMNIBUS, pentru Romania este deosebit de importanta revizuirea Anexei II din Reg. (UE) nr.1305/2013, respectiv cresterea cu 20% a ratei de sprijin pentru cooperativele care vor sa faca investitii in procesare, incurajand astfel asocierea si, implicit, realizarea de investitii colective in interesul membrilor. De asemenea, Romania considera important sa se evalueze oportunitatea mentinerii platilor directe pe suprafata – SAPS si dupa 2020.

Alte teme de discutie au vizat „pachetul de igiena” – stabilire a unor norme specifice de igiena care se aplica alimentelor de origine animala, in ceea ce priveste posibilitatea de sacrificare a animalelor in ferma, care ar putea fi apoi oferite la vanzare pe piata locala.

“Dezbaterea este de interes pentru Romania, producatorii romani de dimensiuni mai mici solicitand norme simplificate si mai flexibile. In prezent, Romania lucreaza la o modificare a cadrului legislativ privind conditiile minime de functionare a abatoarelor de capacitate mai mica prin care se definesc: abatoare de capacitate mica, centre si puncte de sacrificare, cu limitarea numarului maxim de capete/luna care pot fi sacrificate in aceste tipuri de unitati”, a afirmat Teodor Mihalcea, secretar de stat.

Alte teme abordate in cadrul Reuniunii au vizat:

  • luarea de masuri pentru combaterea efectelor si prevenirea raspandirii pestei porcine africane in Europa, inclusiv cu alocarea de sprijin financiar pentru tarile care sunt afectate, dar si pentru tarile din vecinatatea focarelor de infectie, cum e si Romania, pentru a le sprijini in eforturile lor de prevenire a raspandirii epidemiei – solicitare adresata Comisiei Europene;
  • cresterea potentialului de cercetare in domeniul agricol al tarilor din Europa Centrala si de Est;
  • mecanismele de piata din sectoarele cerealelor si zaharului (in contextul eliminarii cotelor de productie la zahar incepand cu 1 octombrie 2017).

In cadrul intalnirii a fost adoptata declaratia comuna a Ministrilor agriculturii din Grupul Visegrad 4+3 (Bulgaria, Romania si Slovenia) cu privire la cresterea potentialului de cercetare al tarilor din Europa Centrala si de Est in implementarea proiectelor din programul Orizont 2020, in domeniul agricol, inclusiv al bioeconomiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE