Seful APIA: Fermierii vor beneficia in acest an de un avans aproape triplu fata de 2015

Facebook
Twitter

Fermierii vor primi in acest an avansuri din subventii pe 5 scheme de plata, cuantumul sumelor incasate urmand sa fie de aproape trei ori mai mari decat cele obtinute de fermieri ca avans in Campania 2015, a anuntat directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Adrian Pintea.

„Avansul din acest an este va fi duplu, aproape triplu, fata de cel din 2015. De ce? Pur si simplu deoarece in cadrul Campaniei 2016 am decis sa platim agricultorilor avansuri pe cele 5 scheme de baza din sectorul vegetal. Pentru anul de cerere 2016, statele membre pot plati avansuri de pana la 70% in cazul platilor directe si pana la 85% pentru sprijinul acordat pentru dezvoltare rurala (plata agromediu). Avansul pe platile directe se poate da doar dupa finalizarea controalelor administrative. Astfel, am luat hotararea sa acordam un avans de 69% in cazul platilor directe si un avans de 84% in cadrul platilor pentru dezvoltarea rurala”, a declarat Adrian Pintea, seful APIA, in cadrul conferintei „Romanian Agribusiness Conference”, organizata de BusinessMark.

De asemenea, directorul Agentiei de Plati a precizat ca platile in avans vor incepe din data de 15 octombrie si vor putea fi platite pana la 30 noiembrie. „Avansul va fi cam de 182 euro pe hectar, respectiv 225 euro per hectar”, a mai precizat Adrian Pintea.

Totodata, seful APIA a mai subliniat ca in aceasta saptamana au fost platite fermierilor subventii pe masura masura 215 – Bunastarea animalelor, in valoare de 65 de milioane de euro.

Conform unui comunicat al Agentiei de Plati, cuantumurile propuse pentru plata avansului 2016 vor fi de 96,8 euro pe hectar, in cazul SAPS, de 5 si 48,8 euro pe hectar, in cazul platii redistributive, de 57,3 euro pe hectar, in cazul platii pentru inverzire si de 22,8 euro pe hectar pentru plata dedicata tinerilor fermieri.

Platile se vor efectua la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30.09.2016 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 363/04 din 01.10.2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE