Cand vor putea fermierii sa-si incaseze subventiile doar cu buletinul si contul bancar

Facebook
Twitter

Cele mai multe probleme din sectorul agricol romanesc rezida din lipsa cadastrului, precum si din cauza ca bazele de date ale autoritatilor nu sunt interconectate, este de parere seful Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Adrian Pintea.

„Toate problemele din sectorul vegetal apar din lipsa cadastrului. Daca si tara noastra ar fi avut cadastru, automat, si cu acea declaratie fara echivoc, valabila pentru 2015, nu ar mai fi fost atatea probleme. De asemenea, o alta problema e ca bazele de date nu sunt interconectate. Ar fi mult mai usor atat pentru noi, functionarii, cat si pentru fermieri. Beneficiarul ar putea veni doar cu buletinul si cu contul, restul informatiilor le-ai putea lua de la institutii. Pentru Campania 2015, care a fost una dificila, sa nu uitam ca am inceput cu lipsa registrului agricol. De asemenea, si daca acesta ar fi electronic ar fi mult mai usor. Cu toate acestea, cu bune si rele, APIA este una dintre putinele institutii care absoarbe 95-100% din fondurile alocate”, a declarat Adrian Pintea, seful APIA, in cadrul conferintei „Romanian Agribusiness Conference”, organizata de BusinessMark.

De asemenea, oficialul APIA a mai spus ca institutia pe care o conduce va face public in scurt timp un raport cu privire la modul de lucru al Agentiei in ultimii 3 ani. „O sa puteti vedea acolo de cate ori s-a lucrat, intervenit, pe o cerere, care a fost incarcatura pe functionar, va fi o evolutie a platilor si a schemelor pe ultimii 3 ani”, a mai spus directorul general APIA.

Totodata, Adrian Pintea a precizat ca fermierii vor primi in acest an avansuri din subventii pe 5 scheme de plata, cuantumul sumelor incasate urmand sa fie de aproape trei ori mai mari decat cele obtinute de fermieri ca avans in Campania 2015.

„Avansul din acest an este va fi duplu, aproape triplu, fata de cel din 2015. De ce? Pur si simplu deoarece in cadrul Campaniei 2016 am decis sa platim agricultorilor avansuri pe cele 5 scheme de baza din sectorul vegetal. Pentru anul de cerere 2016, statele membre pot plati avansuri de pana la 70% in cazul platilor directe si pana la 85% pentru sprijinul acordat pentru dezvoltare rurala (plata agromediu). Avansul pe platile directe se poate da doar dupa finalizarea controalelor administrative. Astfel, am luat hotararea sa acordam un avans de 69% in cazul platilor directe si un avans de 84% in cadrul platilor pentru dezvoltarea rurala”, a declarat Adrian Pintea, seful APIA, in cadrul conferintei „Romanian Agribusiness Conference”, organizata de BusinessMark.

De asemenea, directorul Agentiei de Plati a precizat ca platile in avans vor incepe din data de 15 octombrie si vor putea fi platite pana la 30 noiembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE