Subventiile, in pericol sa nu mai fie platite fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Subventiile de la Bruxelles ar putea sa nu mai fie acordate fermierilor, daca Romania nu va reusi in urmatorii ani sa realizeze cadastrul in mediul rural, pentru suprafetele de terenuri agricole, a anuntat premierul Dacian Cilos, potrivit Agerpres.

„Un subiect la care eu tin foarte mult si unde cred ca prin o mai buna cooperare intre Guvern si dumneavoastra putem avansa mult in acest an si in urmatorii ani — este vorba de cadastru, si ma refer (…) in primul rand (…) la cadastrul agricol, la cadastrul in mediul rural si asta nu pentru ca acesta ar fi mai important decat cadastrul (…) in mediul urban, unde sigur avem si acolo proiecte de investitii, care nu se pot dezvolta fara a finaliza acest proces, dar in agricultura pe de o parte vedeti ca ajungem la un punct de blocaj atunci cand nu avem cadastru, cand anumite proiecte de investitii nu pot sa decurga normal, cand nu putem avea o viziune de dezvoltare teritoriala rurala atata timp cat nu avem pusa in valoare aceasta resursa, care este fondul funciar. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca in cativa ani nu vom mai putea acorda subventiile daca n-avem acest cadastru, pentru ca este o conditionalitate asumata de toate statele membre ale Uniunii Europene si deci trebuie sa finalizam si noi acest proces”, a declarat Dacian Cilos, potrivit sursei citate.

Premierul a mai spus ca Agentia Nationala de Cadastru are o serie de instrumente prin care poate sa sprijine primarii de comune pentru a avea o abordare integrata in cazul cadastrarii.

„Chiar in sedinta de Guvern de saptamana trecuta am aprobat (…) modificarea legii cadastrului prin OUG, care da Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara o serie de instrumente prin care va putea sa va sprijine acolo unde primarii de la nivelul comunelor vreti sa aveti aceasta abordare integrata sa mergem pana la capat cu cadastrarea, sa n-o facem doar pe bucati, deci sa ne asumam ca — eu stiu intr-un an, un an si jumatate, doi ani — sa finalizam cadastrarea la nivelul unei comune, acolo unde va veti propune acest lucru va asigur ca veti avea tot sprijinul Agentiei de Cadastru inclusiv financiar, inclusiv prin subventionare sau prin finantarea unei parti din aceste lucrari de cadastru. Am venit inclusiv cu o abordare unitara in ceea ce priveste unele acte notariale care sunt necesare pentru a putea finaliza aceste activitati de cadastru, pentru a putea rezolva mai rapid anumite probleme de mostenire si de succesiune, deci exista acum la nivelul Agentiei de Cadastru un pachet de instrumente si de masuri care sunt la dispozitia dumneavoastra, pentru acei dintre dumneavoastra care doresc sa-si asume la nivelul comunei acest proces”, a precizat Dacian Ciolos.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este de parere ca programul national de cadastrare ar trebui accelerat, avand in vedere ca platile directe nu vor mai fi oferite fermierilor, din 2020, in lipsa intabularii terenurilor agricole.

„Pana la ora actuala avem circa 3,4 milioane de hectare pentru care s-a facut candastru. Eu, din punct de vedere agricol am aproximativ 13,4 milioane de hectare, arabil 9 milioane de hectare sa spunem. Problema este ca din 2020 nu voi mai putea aplica SAPS daca nu am cadastru. Sunt in joc circa 1,9 miliarde de euro. Am solicitat ca in cadrul procesului de cadastrare sa se prioritizeze extravilanul”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Seful MADR a precizat ca fondurile disponibile pentru acest proiect sunt suficiente, insa este nevoie de o accelerare a lui pentru a fi finalizat in 2018, atunci cand se va discuta noua Politica Agricola Comuna.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE